„KREATÍV JÖVŐ” - TÁMOP 3.2.3/08”-2009-0069 sz. pályázati projekt - ZÁRÓKONFERENCIA ÉS WORKSHOP

„KREATÍV JÖVŐ” Közösségépítés, a kreatív ipar megteremtésének lehetősége innovatív nonformális és informális képzések, kompetencia és kreativitást fejlesztő programok tehetséges és hátrányos helyzetű fiatalok és az őket oktatók, nevelők számára
TÁMOP 3.2.3/08”-2009-0069 sz. pályázati project
Zárókonferencia és workshop

Program:
10.00 Sajtótájékoztató
10.00 Regisztráció
10.30 Köszöntő
Mészárosné Pusztai Éva igazgató
10.40 ProjeKtösszefoglaló
Grószné Kovács Katalin project menedzser
Csesznok Róbert tevékenységi koordinátor, Városi Intézményi Központ Füzesabony
11.00 Fogyatékkal élő fiatalok esélyjavító programjai - Mozgásművészeti bemutató
Asztalos Zsolt elnök Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
11.20 Project a projectben: „Jövőműhely” program. Ifjúság és közösségfejlesztés
Román Gáborné programkoordinátor
11.50 A kerecsendi PODO-HÍD közművelődési program
Kiss Sándor projectmenedzser
12.10 Helyi, regionális és országos tehetséggondozó programok
Grószné Kovács Katalin programfelelős
12.30 Alkotó szakkörök kiállításának megnyitója
megnyitja: Grószné Kovács Katalin

Ebédszünet, fogadás

14.00 A GYÁVA
A színházi nevelési program keretében
Osztályterem- színházi előadás, a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása
Szereplők: Kovács Krisztián, Scherer Péter
Rendező: Scherer Péter
Szándékunk szerint hátborzongatóan őszinte színpadi létezéssel kívánjuk egy kábítószer függőségtől megszabadult fiatal világát bemutatni. Reményeink szerint az előadásban játszó színészek közvetlensége és az előadás személyes hangvétele a megszokottnál jóval nyitottabb és őszintébb párbeszédet generálhat erről a súlyos társadalmi problémáról.

Kiállítások:
Zenei és színházi nevelési program plakátok tükrében
Fogyatékkal élő fiatalok alkotásai
A tehetséggondozó kézműves program alkotó szakköreinek alkotásai

KREATÍV JÖVŐ

Közösségépítés, a kreatív ipar lehetőségeinek megteremtése innovatív, non formális és informális képzések kompetencia és kreativitást fejlesztő programok tehetséges és hátrányos helyzetű fiatalok és az őket oktatók, nevelők számára.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ és konzorciumi partnere, a füzesabonyi Városi Intézményi Központ a TÁMOP 3.2.3/08/2 „Építő közösségek” – közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért programra benyújtott pályázata közel 100 millió forintos támogatást nyert. A program megvalósítási időszaka: 2009. október 1. – 2011. június 30.

A program alapvetően a non formális és informális képzési területre, illetve a közművelődés közösségformáló-, tehetséggondozó- és esélyjavító hagyományos és újszerű módszerekkel megvalósuló fejlesztésre irányul. Intézményeink a megvalósíthatóság és a fenntarthatóság érdekében több iskolával, illetve fogyatékkal élőket oktató, támogató szervezettel működik együtt.

A projekt során olyan képzéseket, közösségi alkalmakat teremtünk, melyek a fiatalok aktivizálásával segítik a változások lehetőségeinek idejében való felismerését, az azokra való felkészülést, és a tudatos építkezést. Törekszünk a proaktív szemlélet kialakítására, mely által a fiatalok megtanulják felismerni és elfogadni korlátaikat, meglátni bennük a lehetőséget egy új, kreatív jövő felépítésére.

Fejlesztési területek:

  • Nyitott tanulási környezet kialakítása: kreatív műhelyfolyosó, művészagóra kialakítása, a kézművesség, a mesterségek művelése, a kreatív ipar megalapozása a vállalkozó szellem kialakítása érdekében, tehetséggondozás, felzárkóztatás, tematikus, fejlesztő programok, táborok, színházi, zenei nevelési programok
  • Ifjúsági és Módszertani Információs adatbázis kiépítése: tájékoztatás a térségben lévő képzésekről, pályaválasztási tanácsadás, kompetenciafejlesztési programok
  • Jövőműhely programok: közösségi élményprogramok, közösségfejlesztés, aktív cselekvési program kidolgozása
  • Lépcsőzetes tanulás a kompetenciák elérése érdekében, személyre szabott fejlesztés, interaktív foglalkozások az integrációt elősegítő rendezvények
  • Oktatási workshop-ok a régió civil- és képzéssel foglalkozó szervezeteinek, intézményeinek

Kiemelt terület a fogyatékkal élők fejlesztése, integrálása.A pályázat lehetővé teszi olyan programok megvalósítását, mely a közművelődés tartalmi megújítását, új, korszerű fejlesztési struktúrát alakíthatnak ki.

A projekt során 608 közösségi alkalmon és 37 féle tevékenységen várhatóan 16.000 fiatal fog részt venni, melyek között jelentős számú a hátrányos helyzetű és a fogyatékkal élő.

A legfrissebb kutatások szerint a közoktatásban jelen lévő szegregációs és szelekciós mechanizmusok korlátozzák az egyenlő hozzáférést a minőségi oktatáshoz és tovább mélyítik a társadalmi különbségeket. Úgy gondoljuk, hogy pályázatunk által hozzá járulhatunk ezen kedvezőtlen folyamatok megállításához a térségben, hosszú távon pedig célunk e folyamat megfordításáért való küzdelem, valamint a most felnövekvő fiatal generáció számára egy élhetőbb jövő alapjainak a megteremtése.

"A jövő az nem egy olyan hely, ahová belépünk, azt mi hozzuk létre." (L. I. Sweet)

TÁMOP adatok

A TÁMOP-3.2.3/08/2-2009-0069 sz. projekt
az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt leírás

Közösségépítés, a kreatív ipar lehetőségeinek megteremtése innovatív, non formális és informális képzések kompetencia és kreativitást fejlesztő programok tehetséges és hátrányos helyzetű fiatalok és az őket oktatók, nevelők számára.

Kedvezményezettek:
Egri Kulturális és Művészeti Központ, 3300 Eger, Bartók tér 6.
Városi Intézményi Központ, 3390 Füzesabony, Ifjúság út 17.

Új Széchenyi Terv
Magyarország megújul


ÚJ Magyarország + EU logó     Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Tartalom átvétel