IV. Őszi sajtószoba

IV. ŐSZI SAJTÓSZOBA
(EKMK – IFJÚSÁGI HÁZ, 2009. szeptember 15.)

1. Kiemelt őszi programjaink

Kulturális örökség napjai a szakrális jegyek terében (programfelelős: Lisztóczki Mónika 20/779-0380) szeptember 19-20. (EKMK-Templom Galéria; Rác Templom)
Intézményünk idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos rendezvényhez, melynek középpontjában ezúttal a szakrális terek állnak. A rendezvény megvalósításában együttműködő partnerünk az Egri Orosz Nyelvi Klub.
Szombaton és vasárnap 10-12 óráig ingyenes épületvezetés igény szerint magyar, angol, orosz, francia nyelven a Ráctemplomban, vasárnap 15 órától Pravoszláv egyházi koncert és előadás lesz ugyanitt az ortodox templomokról.
Szombaton 14-19 óráig ingyenes épületvezetés igény szerint magyar és angol nyelven az EKMK-Templom Galériában is.

Lengyel szeptember – lengyel ősz (programfelelős: Grószné Kovács Katalin 20/ 779-2879) szeptember 21 - október 25. (EKMK telephelyei)
21-én Lengyelország megtámadásának 70. évfordulójára emlékezünk. Ugyanezen a napon emléktábla avatás (Helyszín: Érsek utca 3.) lesz, majd előadásokat hallgathatnak az érdeklődők az Eszterházy Károly Főiskolán. 14 órától Koszorúzás a Kisasszonytemetőben, 15 órától mise a Minorita Templomban. Délután 5 órától nyílik a KATYN – Tömeggyilkosság, Politika, Erkölcs c. kiállítás a Terror Házának anyagából az EKMK - Templom Galériában.
A megnyitót követően a KATYN színes, feliratos lengyel filmet vetítjük ugyanitt.
25-én 17 órától az EKMK - Ifjúsági Ház Átriumában nyílik kiállítás Szolidaritás, Ellenzék és Kultúra Lengyelországban címmel. A Lengyel napok keretében október 13-án 19 órától a Bárka Színház előadásában Mrozek: Mulatság c. darabot láthatják az érdeklődők az EKMK-Forrásban.

Ifjúsági programok (programfelelős: Fehér Zsombor 20/ 779-0368)
Keddenként folytatódik a Part Café - zenés együttlét egy hideg sör vagy egy meleg tea mellett - az Átrium Ifjúsági Térben.
A korábbi évek tapasztalatait egybevetve útjára indítottuk az Ifjúsági Klubot, melynek alapját a korábbi Jazz Klub és az idei Áprilisi Téma (3 nap alatt 5 koncert) sikerei adták. Ennek keretében szeptembertől jövő év májusáig közel 20 könnyűzenei koncert vár a fiatalokra, köztük a profi együttesektől az amatőr tehetségek bemutatkozó fellépéséig mindenki megtalálja a kedvére valót. A koncertsorozat szeptember 29-én kezdődik a Fish! együttes fellépésével, majd ezt követi októberben a The Idoru együttes. Az Ifjúsági Klub koncertjei természetesen nyitottak minden korosztály számára.
Továbbra is várjuk a város filmbarát közönségét Művész Mozinkba, melynek műsorkínálatában ismét találkozhatunk igazi „filmkülönlegességekkel”, valamint folytatjuk népszerű – a Fősikolával közös szervezésű - Vadeper filmklubunkat is.
Az Átrium Ifjúsági Térbe továbbra is várjuk a fiatalokat, melyet nem csak szervezett programok alkalmával érdemes felkeresni.

Klubok, szakkörök (Kristonné Erdei Mária vagy 36/517-555)
Szeptember 28– tól (hétfő) Várjuk a Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház szakköreibe, műhelyeibe, klubjaiba a gyerekeket, fiatalokat és az érdeklődő felnőtteket!
Kínálatunkban tánccsoportok, alkotó, művészeti műhelyek, turisztika, ismeretterjesztés, szórakozás területén biztosítunk lehetőségeket.

AZ EGÉSZSÉG HÍDJA ÖSSZEFOGÁS FIGYELEMFELHÍVÓ KAMPÁNYÁNAK EGRI PROGRAMJA (Simon Klára 20/ 779-0378) október 13.
A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, az egri Esélyek Háza, az Amazonok Klubja (a Rákbetegek Országos Szövetségének egri tagszervezete) több egri egyesülettel, alapítvánnyal és az ügyért tenni akaró egri nőkkel és férfiakkal közösen demonstrációt szervez a mellrák elleni küzdelem jegyében. Belvárosi mozgósító sétánkkal felhívjuk a figyelmet az emlőrák korai felismerésének fontosságára, a rák elleni küzdelemre, a mellrákos megbetegedések okozta tragédiákra. Eljuttatjuk üzenetünket mindenkihez, elsősorban a lányokhoz, asszonyokhoz, mert a betegség korai felismerése életeket menthet. Az idejében felismert mellrák 90%-os biztonsággal gyógyítható.
13.00 A MELLRÁKSZŰRÉS JELENTŐSÉGE, előadó: Dr. Kristó Katalin onkológus
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház
15.00 MOZGÓSÍTÓ SÉTA A BELVÁROSBAN
Indulás a Bartakovics Béla Közösségi Ház elől. A Dobó téren neves szakemberek beszélnek a mellrák megelőzéséről, a szűrések fontosságáról

XI. Országos Nonverbális Diák Fesztivál (programfelelős: Berecz Klára 20/ 779- 0376) október 16-18. (EKMK – Ifjúsági Ház)
Tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre Egerben a Nonverbális Fesztivál a Magyarországon élő iskoláskorú sérült, halmozottan sérült és egészséges gyermekek részvételével.
A jelentkezők között olyan egyéni és csoportos, homogén és közös /zene, tánc, pantomim, báb, képzőművészet stb./ produkciók szerepelnek, amely a fesztiválon történő bemutatásával segíti a fiatalok integrálását, hagyományt teremt az elkövetkező években a közös szórakozására.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, ebben az évben is nagyon sok kísérő program várja az egri fesztivál lakóit. Az ünnepélyes megnyitón pantomim játék, este bál, majd szombat este színházi előadás (Gulliver a törpék országában) várja a diákokat a Gárdonyi Színházban.
Várjuk azokat az érdeklődő gyermekeket, akiket a szülők, vagy a testvérek elhoznak a rendezvényre, illetve a látott produkciók után kedvet kapnak a jövőben ahhoz, hogy ők is részesei lehessenek ennek a fesztiválnak.

Quartet rendezvények (programfelelős: Lisztóczki Mónika 20/ 779- 0380)
Október 19. -
Intézményünk a Gárdonyi Géza Színház felkérésére csatlakozott a Quartet Fesztivál egyes programjaihoz, melynek keretében lesz filmvetítés, koncert és színházi előadás az EKMK - Ifjúsági Házban, valamint kiállításoknak adunk helyet épületeinkben. (Bővebb program: a műsorfüzetben és a plakátokon)

Éneklő Magyarország 2009. (programfelelős: Bimbó Zoltán 20/ 779 – 0379)
október 23-25. péntek – vasárnap (EKMK – BBKH, Minorita templom)
A fesztivált minden évben az október 23-i ünnepségek idején, észak-magyarországi, szlovákiai és erdélyi kórusok részvételével rendezzük meg. Közös szakmai programokat, előadásokat szervezünk neves karnagyok részvételével. (karnagyi klub, kottabörze, legújabb kotta és lemezkiadványok, minősítések szakmai értékelése, konzultáció) A regionális kórusfesztivál ünnepi nyitókoncertje pénteken 18 órától lesz a Dobó téri Minorita Templomban, a fesztivál hangversenyek mellett szombat este „Kórusbál”-on szórakozhatnak természetesen nem csak a résztvevők. Az aktuális zenei évfordulóhoz kapcsolódva közös „összkari” művek is megszólalnak Kodály Zoltán kórusműveiből és 2009-ben Händel, Mendelssohn műveiből. Fakultatív programok: szerenád a Dobó téren, bordalok versenye, ismerkedési est, pincelátogatás, kirándulások Eger és környékére (Bélapátfalva, Szilvásvárad.)

Pszichológiai Szabadegyetem (programfelelős: Berecz Klára 20/ 779-0376)
október 26. (Hotel Eger & Park)
A Pszichológiai Szabadegyetem első előadója Dr. Csernus Imre lesz, aki legújabb könyve kapcsán a férfi lélek rejtelmeibe avat be bennünket. A pszichológus olyan sokszor hallotta már a nőktől, hogy kivesztek az igazi férfiak, hogy elkezdett azon gondolkodni, vajon miért mondják ezt a hölgyek. A gondolat végül könyvet szült, melynek- a szerző szerint- a férfiak nem biztos, hogy örülni fognak. Hogy kinek készült a könyv; a nőknek, hogy kezelni tudják a férfiakat, vagy a férfiaknak, hogy saját magukba nézzenek, többek között ezt is megtudhatjuk az előadáson.

Diákelőadások a Honvéd Táncszínház előadásában (programfelelős: Berecz Klára 20/ 779-0376) november 26. (Eger-Körcsarnok)
Intézményünk egyik kiemelt feladata a fiatalok kulturális nevelése, ezért idén ősszel a Honvéd Táncszínház előadásában két darabot is bemutatunk a Körcsarnokban. Délelőtt elsősorban a kisebbeket várjuk, délután a nagyobbakat, de természetesen mindkét előadás nyitott, remek kikapcsolódás minden korosztály számára.
10:00 Rossa László-Novák Péter-Novák Ferenc: János vitéz c. táncjáték
15:00 Szörényi Levente – Bródy János: Kőműves Kelemen c. tánc-musical

KÖNYVJELZŐ IRODALMI ÉS NYELVI NAPOK - MAGYAR NYELV ÉVE 2009. (programfelelős: Dsupinné Milány Anna 20/ 779-2880) EKMK-Forrás GYIH
november 10. kedd JELENTÉS A MAGYAR NYELVRŐL 2009
Előadó: Balázs Géza egyetemi tanár, az ELTE Mai Magyar Nyelvi tanszék tanszékvezetője
november 17. kedd DÖRNER GYÖRGY ÖNÁLLÓ ESTJE
A műsorban Kölcsey Ferenc, Reményik Sándor, Wass Albert versei, prózái és népdalok hangzanak el.
november 27. péntek A ZENE ŐSNYELVE
Előadó: Juhász Zoltán fizikus, népzenész, népzenekutató
november 28. szombat MACKÓ MÁRIA – NYITRAI MARIANN – PETRÁS MÁRIA NÉPDALÉNEKESEK KÖZÖS KONCERTJE
Közreműködik: Juhász Zoltán furulya, duda
November 13. péntek GÁRDONYI GÉZA MESEMONDÓ TALÁLKOZÓ
Alsó tagozatos diákok részére
Jelentkezési határidő: 2009. november 6.
November 14. szombat GÁRDONYI GÉZA VERSMONDÓ TALÁLKOZÓ
Alsó tagozatos diákok részére
Jelentkezési határidő: 2009. november 6.
November 21. szombat PALÓC MESEMONDÓ TALÁLKOZÓ
Felső tagozatos diákok részére
Jelentkezési határidő: 2009. november 13.

Október hónapban indul az EKMK szervezésében Pályázatíró tanfolyam, mellyel az intézmény felnőttképzési tevékenységi körét kívánjuk bővíteni.

2. Intézményi hírek

Örömmel jelenthetjük, hogy a májusi közgyűlés határozata értelmében újra IFJÚSÁGI HÁZ néven működik tovább Széchenyi utcai telephelyünk. Ez a változás nem csupán egy egyszerű névváltoztatás, célunk, hogy a Ház ismét az ifjúság otthona legyen, kulturált és színvonalas légkört biztosítsunk a városi fiatalok számára. Ehhez alapul szolgál az épületben működő, a fiatalok körében egyre népszerűbb Átrium Ifjúsági Közösségi Tér. Az Átrium átadása óta a szervezett programokon (24 alkalommal) több mint 3000 fiatal vett részt. Szintén itt működik a tavasszal átadott SZÍN-TÉR drogprevenciós „kuckó”. A fiatalok helyzetét igyekszünk segíteni az által, hogy helyet biztosítunk a Meló-DIÁK irodájának az épület 1. emeletén. (Az irodát a nyár folyamán több ezer diák kereste fel.) Az EKMK- Ifjúsági Ház programjainak kialakításában prioritást élveznek a fiatalok, továbbra is lehetőséget biztosítunk az amatőr együtteseknek, előadóknak. Úgy gondoljuk, hogy az Átriumot nem csak kizárólag ezen szervezett programok alkalmával érdemes felkeresni, hiszen remek helyszíne ez a hatalmas beszélgetéseknek, ismerkedésnek, az igényes kikapcsolódásnak. Intézményünk egy üzenőfal kialakítását is tervezi itt, melyen az „Átriumos” fiatalok küldhetnek egymásnak üzeneteket, ismerkedhetnek, vagy csak elmondhatják a véleményüket ellenőrzött keretek mellett. Természetesen a közösségi tér minden generáció számára nyitott, szívesen látjuk itt a város kultúrabarát közönségét.
Intézményünk kiemelt feladatként kezeli a fiatalok kulturális életének ápolását, megfelelő színvonalú kulturális nevelését, hiszen úgy gondoljuk, hogy a kultúra szeretetét, ez iránti igényét ezen korosztálynál kell elkezdenünk. Olyan színvonalas légkört, és programokat kell kialakítanunk fiataljainknak, hogy valóban érezzék ez a ház Értük van, érdemes ide „járni”.
Céljaink eléréséhez – az Ifjúsági Ház valóban az ifjúság háza legyen -, széles körű támogatottságukról biztosítottak bennünket Eger város oktatási intézményei, valamint Eger képviselő testületének egyes tagjai. Az összevont intézmény - EKMK – munkatársainak tapasztalata a kultúra, szabadidős tevékenységek minden ágát felölelik (színház, zene, sport, előadások, képzőművészet…), ezért összetett, színes programokat tudunk biztosítani Eger diákjainak számára. Úgy gondoljuk a város hírnevét is erősíthetjük az által, ha „Eger, mint diákváros” egyik bázisa az Ifjúsági Ház.
Nem kis büszkeséggel jelentjük be, hogy intézményünk és konzorciumi partnerünk 190 milliós pályázati támogatást nyert az ÚMFT TÁMOP-on keresztül. A TÁMOP-2 célja a fiatalok közösségformálása, tehetség - gondozása, esélyjavítása. Úgy véljük, az összevont intézmény sokoldalú szakembergárdája által nagy előnyökkel indultunk a pályázaton. Jelenleg a szerződések aláírása előtt állunk, és teljes erővel készülünk a projektekre, melyek részleteiről egy későbbi sajtótájékoztatón számolunk be.

3. Visszanéző

Idén nyáron több sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Az Agria Nyári Játékok keretében elhoztuk a közönségnek az ExperiDance: Nagyidai cigányok c. táncszínházat, hallgathattuk Varnus Xavér orgonakoncertjét, a Forrás Társulat előadásában bemutattuk a Perzsa pillangócska c. darabot, majd augusztusban a showtánc világbajnok Botafogó táncegyüttes Sakk c. táncjátékán kapcsolódhatott ki a közönség. Az ország szinte minden pontjáról érkeztek előadásainkra. Soha nem láttunk annyi fiatalt színházi előadáson, mint a Botafogo előadásán. Biztos az időjárás is tudta, hogy diákvárosunkban a szülőkkel, nagyszülőkkel, rokonokkal a diákokra vadászunk és közös szórakozásra invitáljuk őket a felnőttekkel. Ez ugyanis elég ritkán tapasztalható napjainkban. Óriási igény mutatkozott, hiszen a jegyeladás ezt tükrözte.
A nyári programjaink közül szeretnénk még kiemelni az Esti Randevú az Egri Strandon elnevezésű programsorozatot. Régóta várt kezdeményezés, hiánypótló, több korosztályt szórakoztató programsorozat volt ez, a belföldi és külföldi emberek kiváló találkozó helye. A kultúra, a sport és a gasztronómia közös mixerével próbálkoztunk a strand alkalmazottaival közösen. Megpróbáltunk mindenki számára szórakoztató, kötetlen, estéket szervezni. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ nemcsak programokat szervezett és bonyolított, hanem olyan programstruktúrát kínált, amely a saját és a város amatőr együttesei, sport szakemberei, gasztronómusai, illetve népszerű művészek közreműködésével megvalósítható, mivel ehhez minden kapcsolattal, munkatárssal, technikával rendelkezünk.
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Zenepavilon koncertsorozaton a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatta a kedvére való és megfelelő műfajú koncertet. Eger MJV önkormányzatának támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, hogy ingyenessé tegyük a rendezvényeket, így biztosíthattuk, a válság hatását megérző rétegek számára is az igényes kikapcsolódás, szórakozás lehetőségét a forró nyári estéken.
Munkánk során sokszor megtapasztaljuk a közönség örömét. Van, amikor a rendezvény végén látjuk az elégedett embereket, van, amikor gratulálnak és szóban is megköszönik. Ezért érdemes mindig új, erővel, új ötletekkel tovább szervezni. Úgy gondoljuk, hogy az összevont intézmény talán sokkal nagyobb bátorsággal tud belefogni ezekbe a munkákba, hiszen minden eszköz a rendelkezésünkre áll ehhez.