SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - 2011. május 16.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Időpont: 2011. május 16., hétfő
Helyszín: EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház

FÓKUSZBAN A GYEREKEK

ÉRSEKKERTI GYERMEKNAPI MAJÁLIS

Időpont és helyszín:
2011. május 29. vasárnap 10.00, Érsekkert
Esőhelyszín: EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

A gyereksereg idén is birtokába veheti az Érsekkertet, ahol egész napos, színes program kavalkád: zenés színpadi produkciók és vidám játékok gondoskodnak a felhőtlen kikapcsolódásról.
Az idei rendezvényen is gondoskodunk a sérült gyermekek, fiatalok aktív szórakozásáról, melyet a Pető Intézet készségfejlesztő játékai, a Nintendo Wii és más fejlesztő, makromozgásos óriás játékok biztosítanak majd.
Kicsik s nagyok figyelmének egyaránt szól az óriáscirkusz, a bohócműsor és Écsi Gyöngyi mesés bábjátéka. Fellép továbbá a Kiskalász Együttes és fergeteges látványt ígérnek a Maklári Ugrókötelesek.
A résztvevők a sport és egészség jegyében birkózhatnak, kipróbálhatják a kötélugrást, a mászó falat, az íjászatot, a légvárakat, lesz továbbá tájfutás, zumba fittnes, tai-chi, kerékpáros ügyességi verseny és sakk szimultán Gledura Benjáminnal.
A tűzoltó-, mentő, rendőr és sportautó bemutatók élvezetes és egyúttal hasznos elfoglaltsággal szolgálnak majd.
A kis alkotni vágyókat várják az elmaradhatatlan kézműves játszóházak és az aszfaltrajz verseny.
Végezetül az United együttes ad zárókoncertet.

Programfelelős munkatárs:
Urvári Sándor, 20/779-0382 urvari.sandor@ekmk.eu

NYÁRI TÁBORAJÁNLATAINK 2011

Az előző évekhez hasonlóan az idei szünidőben is tartalmas elfoglaltságot ígérnek a nyári napközik és táborok. A gyerekek szüleikkel kedvükre válogathatnak a táncot tanító (néptánc, latin tánc és klasszikus társastánc), a sport- és egyéb mozgást igénylő (extrém sport, tenisz, zumba fitness, lovas, izgő-mozgó) az idegen nyelvet oktató, a színjátszó, valamint a kézügyességet fejlesztő és alkotó (kézműves, piktorkodó, fotóművészeti, zománcművészeti) tábori programok között, melyeket intézményünk családbarát részvételi díjakkal hirdetett meg.

Részletes programok a mellékletben.

A Támop-3.2.3-08/2.-2009-0069, „Kreatív Jövő” című projekt keretében három tábori programunk valósul meg az idei évben, melyeken meghívással vesznek részt a diákok.:
(1) HONISMERETI, NÉPMŰVÉSZ ALKOTÓTÁBOR
(2) SÁTORFALVA, ALKOTÓ KÖZÖSSÉGI TÁBOR
Információ: Kovács Katalin, 20/779-2879, katalinkov@gmail.com

35 ÉVES A LAJTHA

„ZENG A LÉLEK” - A LAJTHA LÁSZLÓ NÉPTÁNCEGYÜTTES JUBILEUMI GÁLAMŰSORA

Időpont és helyszín:
2011. május 28., szombat 19.00, Gárdonyi Géza Színház

Célcsoport: természetesen a néptánc és a hagyományos magyar muzsika kedvelőit, az ünneplő tánccsoport rajongóit, valamint minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A gálaest célja, hogy Eger város egyik legrégibb művészeti együttese méltó helyen, méltó keretek között kapjon nyilvánosságot a visszaemlékezéshez, az ünnepléshez.
Bemutatásra kerül, hogy a néptánc hagyomány– és értékmegőrző tevékenység, ugyanakkor színpadi művészet is. Egy néptánccsoport munkájában való részvétel az egyén életében maradandó, örök életre szóló tartást és élményeket hoz. A néző részesévé válik a néptánc iránti lelkesedésnek, tiszteletnek, a nemzedékek találkozásának.
A Lajtha László Néptáncegyüttes 1976-ban alakult, a táncházmozgalom fellendülő időszakában. Varga Zoltán koreográfus volt az együttes első szakmai vezetője. Az együttes élén később Sára Ferenc, Énekes István, Kovács Tibor és Ágoston László is állt. 2003-tól Barsi Csaba irányítja a művészeti munkát.
Az együttes bemutatkozott már Törökország, Bulgária, Finnország, Csuvasia, Németország, Olaszország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, valamint Ciprus közönsége előtt is. A Matyóföldi Néptáncfesztiválon szerezték meg Arany minősítésüket, majd Braun Miklós: Palóc táncok című koreográfiájával szerepeltek a Néptáncantológián.
Az csoport 2009-ben egyesületet hozott létre, és tevékenységével, továbbképzések, táncházak szervezésével, még inkább részt vesz Eger és környéke kulturális életében.

Programfelelős munkatárs
Lisztóczki Mónika, 20/779- 0380, lisztoczki.monika@ekmk.eu

A NYÁRELŐ HAVÁNAK FESZTIVÁLJAI

GYERMEKBÁBOSOK XVIII. ORSZÁGOS FESZTIVÁLJA

Időpont és helyszín:
2011. június 3. péntek – 4. szombat, EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Cél: Teret adni a bábjáték művelőinek országos megmérettetéséhez, szakmai tapasztalatcseréjéhez.
Az egri fesztivált a szakma a legrangosabb amatőr gyermekbábos rendezvényként jegyzi.
A fellépő csoportok bár versenyeznek, a hangsúly mégis a találkozáson van. Itt már minden produkció színvonalas és különleges, hiszen a megyei seregszemlék legjobbja jut el városunkba.
Sokéves tapasztalat, hogy a fesztivál produkciói mind témaválasztásban, mind a különböző bábtechnikák felvonultatásában igen színes és magas színvonalú. A darabválasztás szintén változatos: a magyar népmeséktől a modern meséken át a show műsorig terjed a skála.
Annak ellenére, hogy a bábozás meglehetősen drága és munkaigényes műfaj, országszerte népszerű a korosztállyal foglalkozó szakvezetők körében. Az elmúlt esztendőben közel háromszázan érkeztek Egerbe, s a háromnapos rendezvényen 18 bábcsoport mutatkozott be.
A tizennyolcadik fesztivál ünnepélyes megnyitója június 3-án, pénteken 14 órakor veszi kezdetét.

Programfelelős:
Berecz Klára, 20/779-0376, berecz.klara@ekmk.eu

KÖDELLIK A MÁTRA…
Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citerazenekari Fesztivál
Népdalkörök és Népzenei Együttesek 16. Országos Minősítése

Időpont és helyszín:
2011. június 3. péntek – 5. vasárnap
Dobó tér, EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház

A „Ködellik a Mátra…” Eger város rangos, nagy tradíciójú kulturális eseménye, mely a hazai és felvidéki folklór legjavából ad ízelítőt a város lakói és az ideérkező látogatók számára. Minden esztendőben 40-50 népzenei együttes fellépése teszi tartalmassá a rendezvényt.
A meghívott csoportoknak alkalma van a tapasztalatcserére, a szakmai és baráti együttműködés megalapozására. Jelenlétük felpezsdíti a várost, közönségük a nemzeti kultúrák igazi ünnepének lehet részese.
Az elmúlt esztendőben a vendégek száma meghaladta a háromezret.

E nagyszabású rendezvény egy a Liszt Ferenc emlékének szentelt kiállítással, néprajzi filmek vetítésével, népzenei kiadványok kiállításával és vásárával indul június 3-án. Június 4-én, szombaton a minősítő hangversenyeket Ökumenikus Istentisztelet, s közös éneklés előzi meg. Ugyanezen a napon a 16 órától kezdődik a Dobó téri gálahangverseny, majd 20 órától a citerás bál és ismerkedési est. A zárónapon délelőtt folytatódnak a fesztivál és minősítő hangversenyek, 13 órától pedig népzenei fórumra kerül sor.

Társrendező: Cantus Agriensis Kulturális Egyesület
Támogatók: NKA Népművészeti Szakmai Kollégium, Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA

Programfelelős:
Bimbó Zoltán, 20/779-0379, bimbo.zoltan@ekmk.eu

V. SZEDERINDA NEMZETKÖZI GYERMEK, IFJÚSÁGI
ÉS FELNŐTT NÉPTÁNC FESZTIVÁL

Időpont és helyszín:
2011. június 23. csütörtök – 26. vasárnap, EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

2007-ben Tájegységi Néptánc Találkozóként indult, népszerűségének köszönhetően mára nemzetközivé nőtte ki magát a Szederinda Fesztivál.
A házigazda együttes a hazai fesztiválokon első, második helyezéseket és közönségdíjakat nyert, s több mint 20 esztendős munkájával nem csupán a magyar népi kultúra néptánc ágának magas színvonalú működését mondhatja magáénak, hanem ritka erkölcsi értékek hordozójává, közösséggé vált. Az együttes művészeti vezetője, Balogh Ágnes Nívódíjas táncos. Kísérő zenekaruk a Nyírettyűs zenekar, akik több alkalommal voltak az Országos Népzenei Verseny első helyezettjei és különdíjasai.
A 2011-es rendezvényre öt külföldi tánccsoport érkezik: Törökországból (felnőtt és ifjúsági), Ukrajnából (gyermek), Csehországból (gyermek), Bulgáriából (ifjúsági) és Litvániából (ifjúsági). A magyar hagyományokat törbölyi és budapesti táncosok fogják képviselni a vendéglátó Szederinda Néptáncegyüttes mellett.
Június 24-én, pénteken 10 órától kerül sor az együttesek zsűri előtti, szakmai bemutatkozására. 19 órától kezdődik a Dobó téren a látványos gálaműsor, amelyet szabadtéri táncház követ. 25-én, szombaton délelőtt a vendégtáncosok Eger nevezetességeivel ismerkednek, bemutató műsort adnak a várban, fellépnek Verpeléten, majd este 7 órától produkcióikkal ismét a főtérre csalják az érdeklődőket. A programot az Ethnofil zenekar koncertje, s az azt követő táncház zárja.

Programfelelős:
Dsupinné Milány Anna, dsupin.panni@ekmk.eu, 20/779-2880

RENDEVZÉNYSOROZATAINK

ZENEPAVILON 2011

Időpont és helyszín:
2011. június 21., 28., július 12., 26., augusztus 9., 23., Érsekkert

Nagy örömünkre 2011-ben folytatódik az egész nyarat felölelő könnyű zenei programsorozatunk. Fontosnak tartjuk, hogy a Zenepavilon programjaival minőségi kulturális élményt szerezzünk az egri lakosok mellett, a városba látogató vendégeknek is. Célunk, hangulatos, szabadtéri közegben felvonultatni a magyar zenei élet kiválóságait.
2011 nyarán a műfajok széles spektrumával találkozhat a Zenepavilon mindig népes és hálás közönsége, hiszen a népzenétől a jazz-en át, a rockzenéig ível a fellépők koncertjeinek stílusa. A nyár első napján a Blackrose’ Night zenekar reneszánsz rock, Nicole és a Horváth Viktor Trió populáris jazz/funk, valamint a görög Datfunk formáció zenéjével csatlakozik intézményünk a Zene Európai Ünnepéhez.

Fellépők:
Június 21. kedd 17.00 Blackrose” Night,
18.30 Nicole és a Horváth Viktor Trió,
20.00 Datfunk zenekar (Görögország)
Június 28. kedd 19:00 Erik Sumo Band (alternatív)
Július 12. kedd 19:00 Bolla Gábor Quartet (jazz)
Július 26. kedd 19:00 Óriás (rock)
Augusztus 9. kedd 19:00 Qualitones (pop/rock/retro)
Augusztus 23. kedd 19:00 Tárkány Művek (világzene)

Programfelelős:
Fehér Zsombor, 20/779-0368, feher.zsombor@ekmk.eu

FIT DAY! – Mozgás és egészség
Felsővárosi Kulturális Programok

Időpont és helyszín:
2011. május 21. szombat 10.00 – 14.00, az egykori fényszobor helyén létesült park, Felsőváros

Célunk új tereket, új embereket és új lehetőségeket bekapcsolni Eger városban a kulturális programok hatósugarába. Élhetőbbé, derűsebbé tenni a felsővárosiak életét. Hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy hagyományteremtő rendezvények alakuljanak ki, valamint hogy az itt élők egymásra nyitottabbá váljanak.

Május 21-én az egészségmegőrzésre helyezzük a hangsúlyt, a testmozgás és a prevenció fontosságára hívjuk föl a figyelmet. A programban helyet kap a manapság divatos zumba, továbbá moderntánc, hip hop és hastánc bemutató.
A kisebbek nagy örömére meghívtuk a Babszem Jankó Gyermekszínházat, akik Éneklő évszakok zenés interaktív játékukba fogják bevonni közönségüket. A népi ügyességi játékokkal, játszóházakkal szintén a gyerekeknek kedveskedünk.
Az egészség jegyében térítésmentes szűrőprogramok – vérnyomás- testtömeg-index, koleszterin- és vércukormérés, inkontinencia-szűrés – várják az résztvevőket. Napirenden lesz még a fogaink védelme, s az elsősegélynyújtás fontossága is.
Kedvezőtlen időjárás esetén a Tinódi Sebestyén Általános Iskolába várjuk az érdeklődőket.
Társszervező: H. M. Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
Együttműködő partnerek: Csillag Táncstúdió és a Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház klubjai

Előzmény:
Rendezvénysorozatunkkal a Felsővárosban élő egriek számára szórakoztató, ismeretterjesztő, művészeti és közösségi kulturális programokat valósítunk meg az egész évre kiterjedően. 2011. március 26-án indult kezdeményezésünk Tavaszköszöntő címmel, hogy a gólyalábasok mosolyt fakasztó bemutatójával és hangulatos zenei műsorokkal rázzuk fel a városrészt téli fásultságából.
Folytatásként, a Föld Napján óvodásokat és kisiskolásokat vártunk a parkba. Ez alkalommal több, mint kétszázan tekintették meg Lázár Attila bábművész Zenés állatvilág című bábjátékát, melyet az önkormányzat által meghirdetett „Húsvéti Nagytakarítás Egerben” című verseny eredményhirdetése követett. A program végén óvodások segédletével a terület négy új hársfával gazdagodott.

Programfelelős:
Urvári Sándor, 20/779-0382, urvari.sandor@ekmk.eu

FELNŐTTKÉPZŐ INTÉZMÉNYKÉNT ELÉRT SIKEREINK

AZ „ARIADNÉ PROGRAM”

A TÁMOP 3.2.3/08/1-2009-0042. sz. projekt keretében az elmúlt fél év során több fontos esemény is lezajlott a konzorciumi intézmények: az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) valamint a füzesabonyi Városi Intézményi Központ Füzesabony (VIKF) falai között.

2010 decemberében két képzés, Egerben a Gyakorlati önmenedzsment és pályázati informatika elnevezésű, Füzesabonyban a Felhasználói informatikai és életvezetési ismeretek elnevezésű képzés záróvizsgájára került sor, amelyeknek keretében 31 résztvevő tett sikeres vizsgát és kapott a tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítványt.

2010 őszétől a két intézmény folyamatosan munkálkodott a sikeres felnőttképzési intézményakkreditáció kidolgozásán. Mindkét intézmény megfelelt a 2011. CI. számú felnőttképzésről szóló törvény és a 22/2004. (II. 16.) sz. akkreditáció szabályairól szóló kormányrendelet követelményeinek, így a kitartó és szakmailag magas színvonalú munka eredményeként ez év februárjában a Felnőttképzési Akkreditáló Testület mind az EKMK-t, mind a VIKF-t akkreditált felnőttképző intézménnyé nyilvánította, mely elismerés számos előnnyel jár.

A projekt tevékenységek pontos időbeli ütemezésének és a gondos gazdálkodásnak köszönhetően lehetőségünk nyílt mind Egerben, mind Füzesabonyban a vállaltakon felül egy-egy képzés megvalósítására. A rendelkezésünkre álló projektidőt, a képzések népszerűségét és munkaerő piaci relevanciáját figyelembe véve ismét meghirdettük, így 2011 februárjában, Egerben a Gyakorlati önmenedzsment és pályázati informatika elnevezésű képzést (képzési koordinátor Muliter Mariann), Füzesabonyban, 2011 áprilisában a Vállalkozói készségek fejlesztése elnevezésű képzést (képzési koordinátor Dr. Molnár Istvánné) indítottuk el.
Mindkettő népszerűségét jelzi a többszörös túljelentkezés. A résztvevők 2011 májusában és júniusában ünnepélyes keretek közt vehetik át a képzések elvégzéséről szóló tanúsítványt.

Fontos kiemelni a hátrányos helyzetű, alulképzett, roma felnőttek számára szervezett iskolarendszeren kívüli oktatást, amelynek célja az általános iskola 5-6. osztályának elvégzése. A felzárkóztató képzés alapvető célja egyrészt a lakosság munkaalkalmasságának javítása, másrészt a konzorciumi intézmények – EKMK és VIKF – folyamatos felnőttképzési tevékenységének megerősítése. A képzéseken résztvevő felnőttek olyan ismereteket és kompetenciákat szerezhetnek, amelyek elősegítik az álláskeresést, növelik munkaerő piaci elhelyezkedési esélyeiket.
A projekt keretében 2011. januárban lezárult az 5. osztályos felzárkóztató képzés, a résztvevők sikeres vizsgát tettek, s újabb felnőttek bekapcsolódásával tovább folytathatták tanulmányaikat a 6. osztályos felzárkóztató képzésben, amely május végén zárul (képzési koordinátor Mészárosné Pusztai Éva).

Programfelelős:
Muliter Mariann, 20/779-2883, muliter.mariann@ekmk.eu