GAJDOS NÉPZENEI EGYÜTTES

Gajdos koncertGajdos koncertA Gajdos Népzenei Együttes 1986-ban alakult Egerben. Mára az ország legjobban működő zenekarai közé tartozik. Tagjai a zeneiskolai és főiskolai tanulmányok befejezése után, autodidakta módon sajátították el a népi hangszereken való archaikus játékmódot, a magyar zenei anyanyelvet. Bartók Béla, Kodály Zoltán és tudós utódjaik régi felvételeinek tanulmányozása után, saját gyűjtőutakon mélyítették el tudásukat, közvetlenül az idős falusi muzsikusoktól tanulva. A zenekar tagjai több hangszeren is játszanak - ennek köszönhető, hogy a magyar nyelvterület változatos hangzásvilágának mindegyikét meg tudják szólaltatni.
Munkájuk szakmai körökben is elismerést nyert, amikor 1993-ban megkapták a Népművészet Ifjú Mestere címet. Szűkebb hazájuk, Eger város szintén megbecsüli a Gajdos együttes munkáját, melynek kifejezéseként 1994-ben a Pro Agria emlékplakettet adományozták a zenekarnak, 2010-ben pedig megkapták a megye egyik legnagyobb elismerését, a Príma Primissima díjat. Sokoldalú képzettségüknek és zenei nyitottságuknak köszönhetően a világzene határát súroló népzenei feldolgozásokra is vállalkoznak, melyek méltán népszerűek a közönség körében. A színházak világában ugyancsak otthonosan mozognak az együttes tagjai, számos színdarabban vettek részt közreműködőként és alkotóként egyaránt. Változatos koncertjeik mellett, jó hangulatú táncházaikba is szeretettel várják a hagyományos zenei hangzás kedvelőit.
A zenekar 2011-ben a Gárdonyi Géza Színházban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, mely jubileumi koncertre új CD-t is megjelentettek, GAJDOS 25 címmel.

Tagok:
Polgár Lilla – ének, Okos Tibor - kontra, furulya, duda, Horváth Attila - bőgő, koboz, gitár, Buborék István - hegedű, Szabó Adrien - prímás, Andrássy Ferenc - cimbalom
Elérhetőség: Okos Tibor, 30/601-6767, www.gajdoszenekar.hu, info@gajdoszenekar.hu

A csoport a Bartakovics Béla Kulturális Egyesület tagja.