HEVES MEGYEI FOTÓKLUB

A Heves Megyei Fotóklub 1968-ban alakult meg, a Megyei Művelődési Központban. Tagjai Egerben és a megye kisebb-nagyobb településein – Balatonban, Füzesabonyban, Gyöngyösön, Hevesen, Verpeléten – élő amatőr fotósok voltak.
A több évtized során kialakultak és megszilárdultak a fotóklub működésének keretei, hagyományai: a heti rendszeres foglalkozások, nyári fotóművészeti alkotótáborok, az Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemle megrendezése, megyei fotókiállítások. A fotóklub alapító tagja a MAFOSZ-nak, a Magyarországi Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének. Működése során számos olyan fotográfust nevelt, akik hivatásos fotósként (sajtófotós, fényképész, fotóművész) dolgoznak és alkotnak. A jelenlegi tagok 95%-a nem hivatásszerűen művelik a fotózást; lelkes, a fotográfiáért sokat áldozó emberek, akik megörökítik élményeiket, észreveszik a szépet, a jót, s ezt megosztják a közönséggel is.
A fotóklub foglalkozásait péntekenként 19 -21 óráig tartja a Bartakovics Béla Közösségi Ház 104. sz. helyiségében. A foglalkozások elméleti és gyakorlati jellegűek. Rendszerint nagy érdeklődést keltenek a diavetítések, mely alkalmak nem pusztán élménybeszámolók, hanem technikailag gondosan elkészített – a tanulást segítő – fotók sora. A fotóklub tagjai közül sokan önálló tárlatokat is rendeznek. Számos belföldi és külföldi város közönsége előtt mutatkoztak be; eddig Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Erdély és Németország, Horvátország területén jelentek meg alkotásaikkal. Rendszeresen kiállítás keretében emlékeznek meg augusztus 29-éről, a Magyar Fotográfia Napjáról, s nyaranta megszervezik a fotóművészeti alkotótábort. Heves, Borsod és Nógrád megye fotósai szintén évente rendezik meg az Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemlét, mely a régió fotósainak tevékenységét prezentálja . Ennek tárlatát évenként más-más megye állítja össze. Amikor Heves megye a soros, a fotóklub aktív részese a szervezőmunkának.
A csoport a Bartakovics Béla Kulturális Egyesület tagja.
Vezetőjük: Demeter Pál, 70/518-5651, demep@freemail.hu