LAJTHA LÁSZLÓ NÉPTÁNC ÉS NÉPZENEI EGYÜTTES

A Lajtha László Néptáncegyüttes célja a magyar folklór hagyományok továbbéltetése, átadása és előadása, beleértve a magyar néptáncot, népzenét, népdalt, népviseletet. További cél: a fiatalok mozgáskultúráját, tartását fejleszteni, a közösségi tevékenység és élményszerzés által értékeket mutatni. Valamint: a színpadi megjelenés, az előadói készség fejlesztése és a magyar néphagyomány megismerés általi megszerettetése.
Az egri Lajtha László Néptáncegyüttes 1976-ban alakult, az amatőr művészeti és táncházmozgalom fellendülő időszakában. Varga Zoltán koreográfus, az együttes első szakmai vezetője lendületesen, hozzáértéssel indította be a lelkes kis csoportot. Őt Sára Ferenc, majd Énekes István követte.
Megteremtették az utánpótlás csoport működésének lehetőségét, így hosszú évekre megalapozták az együttes szakmai színvonalának fejlesztését. Az alapozó évek után egyre több fellépésre, fesztiválon és külföldi utakon való részvételre nyílt lehetőség. Az együttes járt Törökországban, Bulgáriában, Finnországban, Csuvasiában, Németországban, többször alkalommal Olaszországban, ezen kívül Franciaországban, Görögországban és Szlovákiában.
Az együttes a Matyóföldi Néptáncfesztiválon szerezte meg először Arany minősítését, majd Braun Miklós: Palóc táncok című koreográfiájával a Néptáncantológián is szerepeltek. 1989-ben a Gárdonyi Géza Színházban tartott önálló műsorral a csoport megszerezte az Arany II. minősítést, a Novák Ferenc, Borbély Jolán, Neuwirth Annamária, Eredics Gábor és Papp Imre által alkotott zsűri véleménye alapján.
1989-től Ágoston László volt az együttes vezetője, majd ezt a posztot 1994-től Énekes István vette át, aki 2002 januárjáig vitte a csoportot. Számos koreográfussal dolgoztak együtt, így az eddig említetteken kívül Balázs Gusztávval, Hájas Tiborral, Tomory Gáborral, Ombódi Andrással. Legutóbbi sikerük 1998-ban volt, amikor Lengyelországban, a tarnovi "Pávatoll és Agyagedény" elnevezésű Néptánc- és Népzenei Fesztiválon megnyerték a fesztivál fődíját. 2000-ben nagy sikerű millenniumi műsort állítottak össze Énekes István koreografálásával "Ezerév Táncai" címmel. A produkciót nagyon sok település kérte millenniumi ünnepségeihez a 2000-2001-es években.
2003-tól Barsi Csaba vezetésével még jobban megerősödött a csoport létszámban és színvonalban. Létrejött az utánpótlás csoport, amely biztosítja a folyamatos működést. 2011. május 28-án "Zeng a lélek" címmel tartották 35 éves jubileumi műsorukat a Gárdonyi Géza Színházban, melyet óriási érdeklődés övezett. 2012-től Bécsi Gyula az együttesvezető.
A csoport a Bartakovics Béla Kulturális Egyesület tagja.
Próbáikat kedden és csütörtökön 18.30 - 21.30 között tartják a Bartakovics Béla Közösségi Házban.
Elérhetőségek: Bécsi Gyula, 20/344-6757, becsi.gyula@gmail.com