SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - 2012. március 27.

HAGYOMÁNYUNK GYÖKEREI

 • „ALATTAD A FÖLD, FÖLÖTTED AZ ÉG, BENNED A LÉTRA” – Diákalkotók VII. Országos Zománcművészeti Biennáléja
 • kiállítás megnyitó és ünnepélyes díjátadó
 • 2012. április 1. vasárnap, 11.00
 • Templom Galéria
 • Kovács Katalin, 20/779-2879, katalinkov@gmail.com

A Templom Galéria idei kiállításainak sorát a Diákalkotók VII. Országos Zománcművészeti Biennáléjának kiállításával nyitjuk. Őszig a térben többször jelennek meg szakralitással átlényegített alkotások, alkotók, témák képi illetve installációs kibontásai.
A nyitó tárlat is kapcsolódik ehhez a gondolatkörhöz. Az „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” cím a téma meghatározója, mely a világ és magunk megismerésének gondolati útján indította el az alkotókat. Ez nem más, mint a mese útja, a bennünk élő lélekfa, mely összeköti a gondolatot a képpel, a testet a lélekkel, az eget a földdel, a múltat a jelennel…
A világ minden táján ismert, a természetet és az emberi életet rendező jel a Világfa, a Tetejetlen Fa, az Égig Érő Fa, a Csudafa, a Világhegy, a Világtengely szimbóluma jelenik meg több száz különböző ifjú lélek tűzben fürdetett alkotásain. A biennále nemcsak egy egyszerű kiállítás, találkozási pont is az országban működő művészeti iskolák, művészeti műhelyek számára, de egyben a tűzzománc gondolati, művészi, technikai törekvéseinek seregszemléje is. Megmutatja, hogy milyen az az út, melyet sok száz alkotó követ szemléletben és technikai megoldásokban egyaránt.
A kiállításra az ország 27 településének 39 alkotóközösségből, művészeti iskolájából 445 alkotótól érkeztek munkák, melyek egyéni, illetve közös művekként kerülnek bemutatásra április 1-jétől 29-éig.
A zsűri alapos szakmai és művészi szempontok szerint válogatott: 44 alkotó kapott első, második, harmadik illetve külön díjat. A biennále történetében először lesznek nagydíjas alkotók és alkotások is. A látogatók, ha akarják, a helyszínen naponta kipróbálhatják a technika szépségeit és nehézségeit.

A tárlathoz MESÉK, MESEMONDÓK, MESÉLŐ TÁRGYAK HÁROM PRÓBATÉTELBEN címmel további három rendezvény kapcsolódik.

 • Tolcsvay Béla - Béres Melinda: Az ÉG ÍGÉRŐ FA című táncos daljátékának filmbemutatója
 • 2012. április 3., kedd 17.00
 • Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
 • Kovács Katalin, 20/779-2879, katalinkov@gmail.com

Vendégeink: Heinczinger Miklós, Török Tilla, Tolcsvay Béla, az előadás szereplői, valamint Csűrös Csilla, a Megnyittatott… című Tolcsvay Béla életútjáról szóló könyv szerzője

A zene, élőszó és tánc nyelvén megjelenő történet a Kárpát-medencei népmesekincs egyik legrégebbikét, a földre született lélek megpróbáltatásait, és az életben felvállalt megoldásait dolgozza fel. Tévedések és kihívások, megfelelések és áldások szegélyezik a Legény (Heinczinger Miklós) útját, ahogy célja felé tör. A legénynek le kell hoznia az Igaz Tüzet – vissza az embereknek a földre –, hogy újra Tündérvilág legyen, hogy igaz párjára (Török Tilla) találhasson. Két társa, Agancsos és Csúszómászó, akik véle mennek és segítik.
Hagyományaink üzenete fogalmazódik meg, eldalolva és eltáncolva, mely mindig kivezet a tévelygések világából.

 • Huszár Andrea Magdolna: SZÍVNYITOGATÁS című 3 képmezős tér-installációjával Pápai Istvánné Páhi Emma karcsai mesemondó asszonyra emlékezünk
 • 2012. április 13., péntek 17.00
 • Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
 • Kovács Katalin, 20/779-2879, katalinkov@gmail.com

„A mesének nincs vége, eleje, közepe, éppen úgy kell befejezni, mint ahogy folytatódik…
mert valaki fogja folytatni a munkát. Ha mi meghaljunk is, ennek nincs vége.”
Az alkotásban átható természeti képek és szereplőinek mély, az emberiség sorsát érintő bölcseletei fogalmazódnak meg álmok, mesék, szenthelyek varázsos világán keresztül.
A három emlékező: Emma néni, Ráthonyi László és Daczó Árpád Lukács atya.
A film készítője Huszár Andrea szobrászművész e „fény-szobor által körbe rendezi a három bölcset és a nézőket azért, hogy – bodrogközi tündérmesés hagyomány – „az öregek tudásának részeseivé válhassunk”.

 • A DUNÁNTÚLI TÜKRÖSÖK KÉPEI – SPANYOLOZÁS – „FAZOMÁNC”
 • 2012. április 23., hétfő 17.00
 • Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
 • Kovács Katalin, 20/779-2879, katalinkov@gmail.com

Az est vendége, Szelestey László néprajzkutató, a betyárok nyomában járva a történelembe helyezhető és a történelem mögötti hagyományokat kutatja. A pásztorfaragások képi világának tanúsága szerint a betyárok népi hősök voltak, mesterei a faragásnak, a spanyolozásnak. A tárgyakon megjelenő ornamensek és képek, tanúsága szerint, a képírás sajátosságaiból következtethetően a legtöbb tárgyat maguk a betyárok faragták. A faragott tárgyak képei tükrözik saját gyökerű népművészetünk lelkületét, mesélnek a betyárok öltözékéről, személyiségükről. A spanyolozás, mint díszítő technika, döntően csak erre a vidékre volt jellemző.
Szelestey beszélgetőtársa Kátai Mihály Munkácsy-díjas festőművész lesz.

CSALÁDI PROGRAMOK, SZÓRAKOZTATÓ MŰSOROK

 • TAVASZKÖSZÖNTŐ BOLONDOS VASÁRNAP
 • 2012. április 1., vasárnap 16.00
 • Felsőváros, az egykori fényszobor helyén létesült park
 • Kristonné Erdei Mária, 20/779-2875, erdei.maria@ekmk.eu

Intézményünk az elmúlt évhez hasonlóan idén is szervez a Felsővárosban élő egriek számára szórakoztató, ismeretterjesztő, művészeti és közösségi kulturális programokat. Ezúttal is hangsúlyozzuk, hogy nemcsak a lakótelepen élőket várjuk könnyed kikapcsolódásra az egykori, Dargay-féle fényszobor helyén létesült parkba.
A sorozat április első napjától, a tréfák ünnepétől, a Tavaszköszöntő Bolondos Vasárnap című családi programmal folytatódik. A helyszín a középkori vásárok komédiásainak világát eleveníti majd meg. A közönség találkozhat a Vaga Bandával, akik "Vándormutatványosok" című előadásukat hozzák magukkal, Abdul Huszuf Kadírral, az indus kígyóbűvölővel és Samuval, a világ legmagasabb emberével. Tanúi lehetnek az utolsó ördögűzés igaz és hiteles históriájának, és mesét láthatnak arról, miként válhat királyfivá bárki a varázsköpönyeg segítségével. A műsorban fellép továbbá Ronald bohóc, s a vidám hangulatot tovább fokozva, a Stand Up Brigád tagja, Szép Bence is. A fiatal humorista többször szerepelt különböző stand up comedy műsoraival televíziós csatornák szilveszteri műsoraiban, talk show-kban, a Rádiókabaréban, rendszeresen fellép a budapesti Cotton Clubban.
A bátrabbakat délután négy órától várja TrabAnti, de lesz még LogOkos, Kergebringa, lufi hajtogatás, s különféle népi ügyességi játékok a próbálkozó kedvűeknek.
A tavaszköszöntő program második felében az ózdi Magma Team Tűzzsonglőr Együttes show műsor színvonalú, klasszikus „tüzes” mutatványokkal ejti ámulatba az érdeklődőket. Végezetül az egri Blackrose\' Night együttes muzsikáján perdülhet táncra kicsi és nagy. A Blackmore\'s Night zenekar dalain alapuló, korhű jelmezekkel és díszletekkel színesített előadások a kelta, a cigány és a Niebelung mondakört idézik. Tagjai: Gacsály Ildikó - ének, Szecskó József - bassszusgitár, Dorkó László - ütős hangszerek, Koncsos Gergely - billentyűs hangszerek, Okos Tibor - fúvós hangszerek, Székesi István - gitárok.

A Felsővárosi Kulturális Programok keretében április 22-én újra készülünk a Föld Napja jegyében egy családi programmal, melynek címe: KÖZÖS ÉRTÉKÜNK - KÖZÖS FELELŐSSÉGÜNK. Ennek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

 • VILÁGKERÉK, AVAGY KERGE SZOKNYÁK
 • 2012. március 31., szombat 17.30
 • Bartakovics Béla Közösségi Ház
 • Simon Klára, 20/779-0378, simon.klara@ekmk.eu

Kettő az egyben: Tribelly hastáncest és orientális táncjáték
A Tribelly Stúdió az idei hastáncestet ismét valami újdonsággal színesíti. A közel két és fél órás műsor első másfél órájában egri, gyöngyösi és miskolci hastánciskolák mutatkoznak be. Fellépnek: Faatimah Hastáncvilág, Caliana és a Nessma Hastánccsoport, Szemiramisz Virágai, Anita Hastánciskola és a Nacera Táncegyesület. Meghívott vendégként az Egri Jógaklub és a Phoenix Fusion Tánciskola színesíti a programot.
Ezután következik a közel egy órás orientális táncjáték Világkerék, avagy kerge szoknyák címmel, amilyenre még nem volt példa Egerben! Remek szombat esti program azok számára, akik szeretik a táncot és a vidám, könnyed történeteket némi drámai fűszerrel. Lesz minden, ami szemnek ingere: komédiások, tolvajok, kofák, szerelmesek, könnyűvérű nők, féltékeny fúriák, angyalok és ördögi jósnő. Örömködők, búslakodók.
Ezt az előadást mindenkinek ajánljuk. Azoknak is, akik szeretik és ismerik a hastáncot, valamint a balkán és magyar stílusú gypsy zenét és azoknak is, akik most találkoznak ezzel a stílussal, zenével először.
Rejtő után szabadon: „Minden jó, ha vége van” de a legjobb, ha úgy van vége, hogy „Mikor lesz a következő?”. Jóslatunk szerint, ez a kérdés garantáltan elhangzik az előadás után.

NÓTATÖRTÉNETI SOROZAT

Az EKMK feladatának tekinti a város és környéke kulturális tradícióinak ápolását, ezen belül kiemelten a valaha élt szerzők, alkotók emlékének rendszeres felidézését. Ez a törekvés részét képezi a lokálpatriotizmus értékvilágának, a hagyományok őrzése elődeink követendő példáját is bemutatja.
Partnerünk, a kilenc éve fenntartásunkban működő Hevesi József Magyarnóta Klub. A hozzáértő szakmai hátteret a csoport művészeti vezetője, Tasiné Dobó Katalin nyújtja, a műveket a csoport mutatja be műsorai keretében.
Legújabb sorozatunk előzményei több évre nyúlnak vissza. 2009-ben cigányzenész dinasztiákat mutattunk be a színpadon: a Váradi, a Gáspár és a Báder családokat, valamint a 19. században működött Bunkó Feri bandáját. 2010-ben a volt egri kaszárnya emlékét idéztük fel, majd a 40 éve elhunyt Hevesi József nótaszerző emlékműsorát hallgathatták az érdeklődők. 2011-ben Gárdonyi Gézára, mint nótaszövegíróra, valamint az apci születésű Vidéki Pálra és feleségére, Vidéki Lujzára emlékeztünk műsorainkban.
A sorozatban egri és környékbeli (füzesabonyi, novaji, ostorosi, hevesi) nótaszerzőket és előadókat mutatunk be. Ismerteket és kevésbé ismerteket. Ami közös bennük, azt Marczis Demeter fogalmazta meg önéletrajzi könyvében: „Én a magyar nótát igazi értéknek tartom, fontos kulturális és nemzeti kincsnek.”
Az előadásokat a Bartakovics Béla Közösségi Házban tartjuk. A Hevesi József Magyarnóta Klub állandó kísérőzenekara, legifjabb Báder Ernő cigányzenekara, valamint a csoport korrepetitora, Gonda László kíséri az énekeseket.
Minden alkalommal meghívjuk az elérhető hozzátartozókat, barátokat, az érintett települések polgármestereit, a hagyományokat őrző szervezetek képviselőit. A műsorokban a Hevesi József Magyarnóta Klub tagjai az érintett szerzők, illetve előadók dalaiból többet is előadnak. Az előadásokat komoly kutatómunka és alkalmanként több hónapos tanulás előzi meg, ezért csak az áprilisi programnak van még végleges forgatókönyve. A többi műsor itt következő leírása csak ízelítő.
• Április 28-án, szombaton 15 órakor az ostorosi Marczis Demeter (1931-2008) születésének 80. évfordulójára emlékezünk. A műsor címe az énekes hitvallását idézi: „ÉLETEM AZ ÉNEKLÉS”.
• Augusztus 4-én, szombaton 17 órakor Csámpay Ivó és Pataki Mária emlékműsor lesz. A címadó dal Csámpay Ivó (1899-1984), egri cigányprímás szerzeménye, melyet Tanka Mária Magdolna fog előadni: CSILLAGHULLÁS ÉJSZAKÁJÁN…
• Október 27-én, szombaton 15 órakor rendezzük a Báder Rózsa Pál és Csatári Kovács László emlékműsort KÉSŐ ŐSZI SZELLŐ… címmel.
• December 8-án, szombaton 15 órakor Sassy Csaba és Négyessy László emlékműsorára kerül sor. Az előadás címe: KÖD ELŐTTEM, KÖD UTÁNAM…

A felidézendő életutakról sajnos nem mindig tudunk eleget, ezért minden segítséget szívesen fogadunk. Várjuk a jelentkezését azoknak, akik a szerzők, előadók családjáról, életművéről információval szolgálhatnak. Kontaktszemély: Simon Klára, 70/799-0378, simon.klara@ekmk.eu

 • „ÉLETEM AZ ÉNEKLÉS”
 • Nótaműsor a 80 éve született Marczis Demeter emlékére
 • 2012. április 28., szombat 15.00
 • Bartakovics Béla Közösségi Ház
 • Simon Klára, 20/779-0378, simon.klara@ekmk.eu

„Az éneklés az élet legnagyobb gyönyörűsége. Nekem mindenképpen, mert szeretek énekelni, és boldoggá tesz, ha énekemmel másoknak is örömet szerzek. Az éneklés varázslat. Azon igyekszem, hogy közönségemet bevonjam ennek a varázslatnak a bűvkörébe. Aki szépen énekel, az a hallgatóságnak szeretetet közvetít” - írta az Életem az éneklés című önéletrajzi könyvében Marczis Demeter.
80. születésnapja alkalmából, 2012. április 28-án, szombaton délután három órától magyarnóta műsorral emlékezik az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Hevesi József Magyarnóta Klub és a hűséges közönség a felejthetetlen Marczis Demeterre.
A művész 1931. november 29-én született Ostoroson. 1990 óta a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja volt. 1988-94 között a Magyar Állami Operaház, 1995-97 között a Deutsche Bühne színpadán szerepelt állandó vendégként. Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, Liszt-díjjal és Érdemes művész címmel ismerték el. Budapest V. kerülete és Ostoros díszpolgári címmel tüntette ki. Szűkebb hazája 2003-ban Heves megyéért díjjal ismerte el a megye kulturális életében betöltött szerepét. 2001 októberében művészi pályakezdése 50. évfordulóján önálló hangversenyt adott, melyet az Egri Lokálpatrióta Egylet rendezett.
Az operaénekes dal- és oratóriuménekesként is gyakran lépett fel bel- és külföldön egyaránt.
Első rádiófellépését Ostoroson a községházáról hangszórón keresztül közvetítették a falu lakóinak. A műsor után nótaszerzők is megkeresték szerzeményeivel. Önéletrajzi könyvében így ír: „Én a magyar nótát igazi értéknek tartom, fontos kulturális és nemzeti kincsnek.”
Az egri közönség máig szeretettel emlékszik többek között a 2004 augusztusában, a Kulacs Csárdában rendezett magyarnóta és bordal műsorra. Ebben a programban - melynek házigazdája, az intézményünkben működő nótaklub tagjai közül 14 énekes lépett fel – a sztárvendég Marczis Demeter volt. Ez a személyes találkozás is inspirálta a klub művészeti vezetőjét, Tasiné Dobó Katalint és a tagokat, hogy tehetségüket a magyarnóta szolgálatába állítsák. Az elmúlt kilenc év eredményei bizonyítják, hogy ez a nemes törekvés megtalálja helyét a sokszínű kulturális kínálatban. A magyarnóta előadása gyakran komoly kihívás elé állítja, és következetes tanulásra sarkallja az amatőr énekeseket. Változatossága, szívet melengető és lelket erősítő kisugárzása mindig nagy örömet szerez az elkötelezett közönségnek és a fellépőknek egyaránt. A csoport hónapok óta új dalok megtanulásával is készül a műsorra, Marczis Demeter rádiófelvételeiből válogattak. Az előadást megtiszteli jelenlétével Ostoros polgármestere és a hajdani osztálytárs, Renn Oszkár is. Az előadás fővédnöke: a Heves Megyei Közgyűlés elnöke: Szabó Róbert.
Azért is szeretnénk méltóan emlékezni Marczis Demeterre, mert azonosulni tudunk eszmeiségével is. Egyik legkedvesebb szerepe Sarastro volt, akiről így írt könyvében: „Sarastro a bölcsesség és a humánum megtestesítője, aki mindent magasztos célokért tesz. A szerepben gyönyörűen érvényesülnek a legszebb emberi eszmények: a szeretet, a jóság, a béke zenei ábrázolása. Az énekes-basszista szinte fürdik a megvalósítás lehetőségének örömében. Magam is gyönyörű, örömteli feladatnak éreztem mindig, hogy híven tolmácsoljam Sarastro szólamában a mozarti gondolatot: „A nap fénysugara elűzi az éjhomályt”, vagyis az igazságnak győzedelmeskednie kell a sötétség, a maradiság, a bűn felett. Ebben a gondolatban foglalható össze a darab aktualitása is. Ez élteti a ma emberét is, aki bízik abban, hogy a józan ész győzedelmeskedik a békét veszélyeztető erők felett.”

IFJÚSÁGI RENDEZVÉNYEK

 • ÉNEKLŐ IFJÚSÁG 2012
 • 2012. április 20. péntek – 22. vasárnap
 • Bartakovics Béla Közösségi Ház
 • Bimbó Zoltán, 20/779-0379, bimbo.zoltan@ekmk.eu

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – Gyermek és Ifjúsági Tagozata a 2011/2012-es tanévben is felhívással fordult valamennyi iskolához, valamint gyermek és ifjúsági kórust működtető szervezethez, hogy rendezzenek Éneklő Ifjúság hangversenyeket. Ezek a kórustalálkozók 1934-től napjainkig az énekkarok legrangosabb, évente ismétlődő szakmai bemutatói. Néhány éve az iskolai kórusok mellett, kamarazenekarok, énekes és hangszeres kisegyüttesek és szólisták is színpadra lépnek.
A fesztivál célja, hogy az ifjúsági énekkarok és kamarazenekarok sikeres munkájának széles nyilvánosságot teremtsen, bemutassa a magyar zenekultúra értékes hagyományait és segítse a szakmai színvonal emelkedését. Felmenő rendszerű (Arany – Ezüst – Bronz –„Arany Diploma” – „Az Év Kórusa”) fokozatok érhetők el, s a legjobbak meghívást kapnak a Kodály Zoltán Nemzetközi Kórusversenyre. A rendezvény a kórusok és kamarazenekarok szakmai és erkölcsi megbecsülésére fordítja a figyelmet, s mindenki számára hangsúlyozza az amatőr zenei tevékenység értékét és örömét.
A Cantus Agriensis Kulturális Egyesülettel közös rendezésű program április 20-án, pénteken 11 órától veszi kezdetét a kamarazenekarok, énekes és hangszeres szólisták fesztivál és minősítő hangversenyeivel és 21-én, 10 órától folytatódik a kórusok fesztivál és minősítő hangversenyével. Vasárnap a résztvevők fakultatív programokon vesznek részt. A rendezvény ideje alatt, a jubileumi évre való tekintettel kiállítás rendezünk be 130 ÉVE SZÜLETETT KODÁLY ZOLTÁN címmel.
Szakmai vendégeink lesznek: Daróci Bárdos Tamás zeneszerző; Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke; Dr. Kis Katalin, az Eszterházy Károly Főiskola tanára; Dr. Várallyay Ágnes zongoraművész és Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA főtitkára.
A rendezvényt idei esztendőben is a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, valamint a HMÖ Pedagógiai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye támogatja.

 • XVI. ORSZÁGOS MESEVETÉLKEDŐ MEGYEI DÖNTŐ
 • 2012. április 14., szombat 10.00
 • Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
 • Kristonné Erdei Mária, 20/779-2875, erdei.maria@ekmk.eu

A mesék olyan elevenek, mint az élet, olyan régiek, mint az öregek, olyan ifjak, mint a gyerekek, olyan kegyetlenek, mint saját esztelenségeink, és olyan bölcsek, mint az igazság, amit keresünk. Aki valóban meg akarja érteni őket… hagynia kell magát elragadni a mese által.”(Arnica Esterl).

A mese azért gazdagítja mindennél jobban a gyermek fantáziáját, mert végső ígéretei találkoznak a gyermeknek a bosszúról és a dicsőséges életről alkotott elképzeléseivel. A mese úgy igaz, ahogy azt a gyermek elképzeli. Ha az ember hisz a csodákban, akkor életvitele, életfilozófiája is megváltozik, optimistábbá válik. A kisebbek számára fontos, hogy a meséket, történeteket, amiket hall, be tudja építeni fantáziavilágába, ez ugyanis hozzásegíti érzelemgazdagsága fejlődéséhez, növeléséhez. A jó és rossz harcának elhatárolódása szintén jelentős mértékben hat a személyiségfejlődésre. Ebből a szempontból az állatmeséknek is fontos szerepük lehet. Az állatmesék azon kívül, hogy megszerettetik a kisgyermekkel a körülötte lévő, és a távolabbi állatvilágot, a természet szeretetét, rendszerint tanulsággal is záródnak.
Az Országos Mesevetélkedő célja az olvasás, a mesék népszerűsítése és az egészséges versenyszellem kialakítása az alsó tagozatos korosztály körében.
1998-tól vagyunk a mesevetélkedő megyei szervező intézménye. Ez a felmenő rendszerű vetélkedő 2-3-4. osztályos tanulók négyfős csapatai számára kerül kiírásra. A gyerekek több fordulón keresztül juthatnak el a megyei győztesek a döntőbe. A 2011/2012-es programban 26 általános iskola 130 csapata vállalkozott a több hónapig tartó megmérettetésre.
A vetélkedő keretét adó meséket és a fordulók forgatókönyvét mi, szervezők készítjük el. Minden évnek megvan a „keretmeséje”, általában aktuális eseményekhez kapcsolódóan, s emellett állandó szlogenünk a „7 mérföldes csizmában heted 7 határon át” és játszótársunk, a vándorlegény figura.
A csapatok előzetes feladatokat is kapnak az egyes fordulókhoz kapcsolódva. Csapatjelvényt, névtáblát, meseillusztrációt kell készíteniük, meséket dramatizálva előadniuk, valamint megadott témában mesét írniuk. Az alkotófolyamatok során a gyermeki lélek sajátos megnyilvánulásait, kifejeződéseit lehet tapasztalni. A pedagógusok a meseolvasás, felkészülés, felkészítés során egyedi módszereket alkalmazva juttatják a csapatokat fordulóról fordulóra. A játékban résztvevő gyerekek iskolai eredményein is látszik az olvasás, a vetélkedőre való felkészülés, „tanulás” során szerzett tapasztalatok alkalmazása, átültetése az iskolai tananyag feldolgozása, elsajátítása során.
Az április 14-ei megyei döntőbe 14 csapat került be, ahol a továbbjutók már 20 mesével fognak játszani. Itt dől el, ki képviseli megyénket a májusi országos döntőn, Veszprémben.

 • HÚSVÉTI LABDARÚGÓ TORNA
 • 2012. április 6. péntek – 7. vasárnap
 • Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium
 • Kristonné Erdei Mária, 20/779-2875, erdei.maria@ekmk.eu

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a Forrás Diáksport Szabadidős Egyesület közös szervezésében 2 napon keresztül zajlik az idei Húsvéti Labdarúgó Torna. Április 6-án, pénteken a kiskorosztály (alsó tagozatosok), a nagykorosztály I. (felső tagozatosok), valamint a nagykorosztály II. (középiskolások 18 éves korig) részvételével körmérkőzésekre és csoportmérkőzésekre kerül sor. Április 7-én, szombaton pedig a nosztalgia csapatok (vagyis 18 év felettiek) mérkőznek meg egymással. A játékok reggel 8 órakor a megnyitóval, a technikai eligazítással és a sorsolással veszik kezdetüket és a kb. 18 óráig tartanak.
A csapathelyezések mellett, a legmagasabb egyéni eredményeket is értékeli a zsűri, mely szerint gólkirály, legjobb mezőnyjátékos, legjobb kapus címeket vihetnek haza a játékosok.

 • 24 ÓRA INTERAKTÍV LÍRA
 • 2012. április 6., péntek 0.00 – 24.00
 • Bartakovics Béla Közösségi Ház
 • Berecz Klára, 20/779-0376, berecz.klara@ekmk.eu

Az Eszterházy Károly Főiskola Kepes György Szakkollégiuma és Hallgatói Önkormányzata, az Artér Kreatív Műhely, valamint az Egri Kulturális és Művészeti Központ ötödik alkalommal szervez irodalmi maratont 24 óra interaktív líra elnevezéssel. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenesen látogatható programra, melyet idén két kiállítás színesít. Az egyik Hegedűs Mari: Költészetről nagypéntek jegyében című ún. logó-mandalái, illetve Egyperces címmel egy válogatás az Örkény Illusztrációs Rajzpályázat alkotóinak munkáiból.

 • MIÉNK A TÉR! MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
 • 2012. május 3. csütörtök – 6. vasárnap
 • Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
 • Kristonné Erdei Mária, 20/779-2875, erdei.maria@ekmk.eu

Mint hagyományosan, 2012. év tavaszán is a Miénk a tér! összművészeti fesztivál ad alkalmat a megye általános és középiskolás diákjainak az előadó művészet különböző műfajaiban a bemutatkozásra. Május 3-án komolyzene, könnyűzene, szólóének, május 4-én modern tánc, május 5-én néptánc, népi játék, színjátszás és vers kategóriákban mutatkoznak be a gyerekek. A legjobb produkciókat felvonultató gálaműsor május 6-án, vasárnap 10 órakor kezdődik.
A rendezvénnyel, melyre ez évben március 30-áig lehet jelentkezni, az volt a célunk, hogy a diákok által szeretett és művelt művészeti ágakban bemutatkozási lehetőséget teremtsünk, és a korosztályra jellemző pozitív versenyszellemet fejlődésük szolgálatába állítsuk. Emellett a fesztiválhangulat ünnepi élményt és játékos, vidám találkozást nyújt a résztvevők számára.
Az értékelésre szakértő zsűrit kérünk fel, akikkel lehetőséget adunk szakmai beszélgetésre is.
Az elmúlt évben a fesztiválon több mint 1000 gyermek 225 produkcióval lépett színpadra Heves megye számos településéről.

ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSOK

 • PSZICHOLÓGIAI SZABADEGYETEM
 • PROF. BAGDY EMŐKE: HOGYAN LEHETÜNK PÁRKAPCSOLATBAN (IS)
 • BOLDOGOK?
 • 2012. április 3., kedd 18.00
 • Bartakovics Béla Közösségi Ház
 • Berecz Klára, 20/779-0376, berecz.klara@ekmk.eu

Hogyan lehetnénk boldogabbak? Ezt a mindenki számára nagyon fontos és örökzöld kérdést olvashatjuk az elismert klinikai szakpszichológus, Bagdy Emőke könyvének borítóján is. Előadásában azokról az érdekes pszichológiai üzenetekről beszél, amelyeket manapság a legfontosabbak közé sorol. Mit tehetünk saját magunkért és szeretteinkért? Hogyan javíthatunk életminőségünkön? Az az erős hála, amelyet egy embertársunk iránt érezhetünk, vajon tényleg pozitívan befolyásolhatja közérzetünket? És a boldog párkapcsolat, amelyben élünk, gyógyítóan hat szervezetünkre?"
„Mindig szerettem tanítani és lelket gyógyítani. Ezt teszem ma is, és tanítok „nem közép-iskolás fokon” a média minden csatornáján és mindenütt, ahová hívnak és ahol terjeszthetem a pszichológiai ismereteket. Remélem, sokáig végezhetem ezt a szolgálatot. Mégsem időt kérek a sorstól, hanem csak azt, hogy szabott életidőmben mindig a személyes érdekeltségen túlmutató értelme legyen annak, amit teszek.” – vallja Bagdy Emőke, aki több száz tanulmányt és sok könyvet írt, 1200-1300 előadást tartott, és számos ismeretterjesztő írást jelentetett meg.

 • XIV. ÉLETREFORM NAP
 • 2012. április 14. szombat
 • Bartakovics Béla Közösségi Ház
 • Simon Klára, 20/779-0378, simon.klara@ekmk.eu

Programok:
09.45 TÁPLÁLKOZÁSI CSAPDÁK
Előadó: Dr. Herczeg László háziorvos
10.45 AZ ÚJ GENERÁCIÓ: A KRISTÁLY- ÉS SZIVÁRVÁNYGYERMEKEK NEVELÉSE
Előadó: Csapó Zsuzsa óvónő
11.45 BŐRÜNK EGÉSZSÉGE ÉS A SCHÜSSLER SÓK
Előadó: Dr. Kóróné Dr. Andruskó Andrea szakgyógyszerész
09.30 MESEVARÁZS JÁTSZÓHÁZ
Kézműves játszóház meseterápiás elemekkel 4 éves kortól Csiffáry-Vass Réka és Huszthy Boglárka vezetésével
10.15 JÓGAFOGLALKOZÁS VARGÁNÉ MARIKÁVAL
11.00 45 GYEREKJÓGA BÁNFINÉ ÁGIVAL

MediBall bemutató, reformétkek bemutató és kóstoló tombolasorsolás
Humán segítőszolgálat ingyenes szolgáltatásai
Állapotfelmérések: csontrendszeri, kineziológiai, reflexológiai állapotfelmérés, vérnyomás-, vércukorszint mérés, shiatsu masszázs, reflexológia, lélekgyógyászat
Térítéses szolgáltatások, vásár, írisz diagnosztika, asztrológia, aura fotó, gyógyító ásványok, gombák, számmisztika, Bach virágterápia, gyógy-lábbelik, ezoterikus-, biotermékek és kiadványok vására
Együttműködő partnerünk: Heves Megyei Életreform Népfőiskola

KIÁLLÍTÁSOK

Március 14 - május 4.
MEGLESETT PILLANATOK - HERPAI IMRE ÉS JAKAB SÁNDOR fotókiállítása
Helyszín: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház, Sikátor Galéria

Március 26 – április 26.
A KÉZ INTELLIGENCIÁJA – Az IQ PONT SZAKKÖZÉPISKOLA jubileumi kiállítása
Helyszín: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház, Forrás Galéria

Március 28 – április 11.
MAGÁNMITOLÓGIA II. - PÓK SZABOLCS festőművész kiállítása
Helyszín: Bartakovics Béla közösségi Ház

Április 1 – 29.
„ALATTAD A FÖLD, FÖLÖTTED AZ ÉG, BENNED A LÉTRA”
Diákalkotók VII. Országos Zománcművészeti Biennáléjának kiállítása
Helyszín: Templom Galéria

ÁPRILIS 4 – 21.
PORTRÉK ÉS ÉLETKÉPEK - GÁL CECÍLIA fotókiállítása
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Galéria

Április 18 – május 13.
ELEMEK ÉS EMBEREK - FODOR TAMÁS „FODZSA” festőművész kiállítása
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház

Április 27 – május 31.
TÁNCVARÁZS - KISS GÁBOR kiállítása a Kísérleti fotógaléria sorozatban
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház