SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - 2012. szeptember 4.

MAGYAR DAL NAPJA 2012 EGER

2012. szeptember 9., vasárnap 17.00 – 23.00
Dobó tér, Széchenyi utca, Bródy Sándor Könyvtár
Zenei Gyűjtemény

 Kelemen Éva, 20/779-0367, kelemen.eva@ekmk.eu
 Fehér Zsombor, 20/779-0368, feher.zsombor@ekmk.eu
 Zsoldos Marianna, 36/517-599, zsoldima@brody.iif.hu

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ negyedik alkalommal rendezője és szervezője a Magyar Dal Napja egri eseményeinek. 2010-ben a várost és benne az intézményt érte a megtiszteltetés, hogy az első Magyar Dal Fővárosa címet viselhette és programjával méltó módon ünnepelte a magyar dalokat. A rendezvénysorozat elmúlt éveiben olyan nagysikerű együtteseket, előadókat hoztunk Egerbe, mint az Első Emelet, a Kiscsillag, Waszlavik Gazember László, Kovács Kati és zenekara, a Kaláka együttes vagy a Csík zenekar…
Az országos méretű rendezvény 2012 szeptemberében az ötödik születésnapjához érkezett. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ, illetve a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében, 2012-ben három helyszínen 11 neves zenekar, énekes s mellettük helyi tehetségek fellépésével népszerűsítik a magyar zenéket és szerzőket a hevesi megyeszékhelyen. Az idei programok egyik sztárvendége a Dobó téren fellépő Bergendy Szalonzenekar, míg a főutcán kizárólag egri és Eger környéki zenekarok csapnak a húrokba. A szervezők a színes koncertkínálattal ezúttal is kedveznek valamennyi korosztálynak és zenei ízlésnek.

Az Egri Csillag minőségi, fehér borról elnevezett Dobó téri nagyszínpad első sztárvendége a szépséges Csézy, aki a családi fáma szerint hamarabb tanult meg énekelni, mint beszélni. A nagy áttörést 2008 hozta meg számára, amikor megnyerte a Magyar Televízió által megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi döntőjét, s még ugyanebben az évben a Viva Cometen megkapta az év énekesnője címet. Rengeteg fellépése, televíziós és rádiós szereplése nem csupán országos elismertséget hozott számára. A 2009-ben megjelent nagylemez címadó dalának (Csak egy Nő) zeneszerzője az a Desmund Child, aki több tucatnyi világslágert írt olyanoknak, mint Jon Bon Jovi vagy Christina Aguilera.
A líraiságot valami más, a Hangmás követi. Szuggesztív színpadi megjelenés, zaj és káosz, kimért és merev dallamok, szokatlan effektek, sodró dob és basszus ütemek, karcos gitárok és szőnyegszintetizátor. Így jellemzi önmagát a formáció, amit nehéz elhelyezni bármilyen zenei kategóriában: előadásukban felfedezhető a disco-electro-punk hármas, a korai new wave és a garázs-rock is.
A Hangmás után a Megasztárból ismert Odett lép színpadra, aki the Go Girlz-zel a tinédzserség korai szakaszában járó fiatalok azon csoportjához szól, akik kedvelik az alternatív hangzást. Dalainak egy részét Müller Péter írta, természetes hangja miatt szinte bárki számára szerethetővé válhat.
Este nyolctól azt a Bergendy Szalonzenekart hallhatja-láthatja a közönség, akiket leginkább a fiatalabb korosztálynak kellene bemutatni, történetük kezdete ugyanis a hatvanas évek elejére tevődik. Mint sokan mások egyetemi zenekarként indultak (valamennyien komolyzenei alapképzettséggel), akkor jazzt, swinget, dél-amerikai zenét és persze rock ‘n’ roll-t játszottak. Az elmúlt 40 évben a divat változásai sem hagyták érintetlenül őket, végig játszották a beat és a rock korszak minden válfaját, a honi s szinte az egész európai ifjúsági szórakozóhelyek, klubok, tévék, koncertpódiumok, fesztiválok vendégeként. Rengeteg rádiós, televíziós és filmes fellépést teljesítettek, s már a kezdeti években 25-30 kislemezt jelentettek meg. 1970-től napjainkig 17 pop-rock műfajú nagylemezük került piacra. Ezek közül jelenleg 12 saját aranylemez és néhány platina példányszámot is elért, 1977-ig Magyarország legnépszerűbb pop-együtteseként tartották számon őket. A ‘80-as évektől tulajdonképpen visszatértek az alapokhoz (swing, dixi, boogie, latin-amerikai dallamok, show elemek), ami már önmagában is megköveteli a 20 éve állandósult nagylétszámot, a 12 főt. A 20-30-as évek tánczenéje mellett a swing, az 50-es évek rock’n’rollja, valamint a beat és soul stílusán át a napjaink rock és disco muzsikájának megszólaltatására is képesek. A dalokat a zenekar mindig korhű hangszerelésben szólaltatja meg, s a korszak hangulatát kis műsorral igyekszik megidézni. Sok színházi zenés produkció alkotói voltak. Rádiós díjaik: 1963-tól mintegy 7 nívódíj, SZOT díj 1996-ban, Táncdalfesztivál győztes 1972-ben, 1984 legjobb felvétel, illetve 2001-ben életműdíj a Hungarotontól. A jazz területén elkészült felvételeket 2002-ben vették meg és adják ki Japánban. Sok tehetséges énekes, színész, zenész kezdte pályáját az ő segítségükkel, úgy mint Zalatnay Sarolta, Maté Péter, Katona Klári, Eszményi Viktória, Demjén Ferenc, Lovas Róbert, Hofi Géza, Hernádi Judit, Janza Kata, Micheller Myrtill… stb.
A hazai rock-együttesek egyik rendkívüli színfoltja, az odalépős mégis fülbemászó gitárzenében utazó budapesti Óriás zárja a Dobó téri színpad fellépőinek sorát. 2008 őszén jelent meg a trió szép reményekre jogosító, debütáló albuma (Jön), melynek leismertebb slágeres-klipes száma a Fát dönteni. 2009-ben egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, s az év meghozta második korongjukat, melyet a sajtóvisszhang az 2009 legjobb hazai lemezei közé sorolt.
A helyszínen (Dobó tér) a magyar zenék mellett kézműves- és borpavilonok fogadják a közönséget.
A Széchenyi utca és Bródy Sándor utca kereszteződésében felállított Egri zenekarok színpadán többnyire a rock műfajban jeleskedő, fiatal formációk kapnak erősítést: az Extázis (rock), a heavy metaltól a metal core-ig széles zenei skálán játszó Psychogang, a Shapat Terror (rock), végül a Team zenekar, akiknek repertoárjában a Radics Béla – Taurus – Tűzkerék együttes hagyományainak ápolásán túlmenően a hazai és nemzetközi rock-klasszikusok dalai szerepelnek. Tőlük eltérő stílust képviselnek az improvizatív és interaktív elemeket kedvelő Hungariddim, akiknek dalaiban a folk-reggae-ska-world-ethno-pop keveredik, rengeteg fiatalos energiával és lendülettel, valamint a sokak által kedvelt Cabaret Band.

A Bródy Sándor Könyvtár 2010-ben hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatához, amelyet ez évben is folytatva népszerűsítik a zenei gyűjteményükben található magyar és egri kötődésű zenéket, zenészeket. A könyvtár ismét ingyenes könyvtári tagságot ajánl az ünnepen, 10 órától nyit a zenei gyűjtemény, a zenés program Csillagok, csillagok… címmel pedig 14 órától indul, mely utóbbinak keretében felhívásra jelentkezett helyi és egri kötődésű tehetségek folyamatosan pergő műsorát élvezhetik a látogatók. A könyvtár az alkalomra újfent készül kiállítással is: az Egerben élő Őrsi Mónika, magyar zenészeket ábrázoló rajzai díszítik majd a teret.

Részletes program:
EGRI CSILLAG SZÍNPAD
17.30 - 18.00 Csézy
18.00 – 19.00 Hangmás
19.00 – 20.00 Odett & the Go Girlz
20.00 – 22.00 Bergendy Szalonzenekar
22.00 – 23.00 Óriás Zenekar
Helyszín: Dobó tér
A rendezvény ideje alatt a helyszínen gasztronómiai és kézműves pavilonok fogadják a közönséget.

EGRI ZENEKAROK SZÍNPADA
17.00 – 18.00 Hungariddim
18.00 – 19.00 Extázis
19.00 – 20.00 Psychogang
20.00 – 21.00 Cabaret Band
21.00 – 22.00 Shapat Terror
22.00 – 23.00 Team Zenekar
Helyszín: Széchenyi utca

Bródy Sándor Könyvtár Zenei Gyűjtemény
10.00-18.00 Őrsi Mónika rajzkiállítása magyar zenészekről, egy éves ingyenes könyvtári tagság a látogatóknak
14.00-18.00 Csillagok, csillagok...egri és egri kötődésű tehetségek folyamatos bemutatkozása: Anima duó, Astur, Barkóczi Noémi, Czura Bence, Delta, GRAMMO, Halmai Richie, Kabai Rosie, Közgé Kórus, Leposa Dezső, NKR Band, Pánik!(ex-Smiley), Superego3, Turpi és Lili
Helyszín: Eger, Kossuth L. u. 18.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

2012. szeptember 14 - 15., szombat-vasárnap
Bartakovics Béla Közösségi Ház, Templom Galéria
 Somodyné Jámbor Ildikó, 20/779-0383, jamborildiko@gmail.com

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat – ingyenesen hozzáférhetővé, megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára - az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása segíti a polgárokat közelebb vinni örökségükhöz, megismerni, és megőrizni annak értékeit. Az Európa-szerte népszerű, kulturális örökségeket bemutató hétvége programjaihoz az Egri Kulturális és Művészeti Központ idén is kapcsolódik, ezzel is erősítve a helyi értékekhez való kötődést.
A Minaret tövében található, ma közösségi házként működő épület alapjait 130 éve rakták le. A telket Bartakovics Béla érsek vásárolta meg a Kolping Katolikus Legényegylet székháza számára. Már a kezdetektől közösségi célokat szolgált, összejöveteleket, bálokat tartottak benne. Kétszer bővítették, így nyerte el mai kétemeletes formáját, historikus stílusban. Szép, neobarokk díszítéseket hordozó nagytermét két éve újították fel, a homlokzatot pedig a napokban szépítik. Ötven éven át megyei Művelődési Központ volt, két évtizede közösségeknek ad otthont. Ma az Egri Kulturális és Művészeti Központ egyik telephelye, tizenkét éve viseli az egykori érsek nevét.
A közösségi házban a megújult Kolping Család Egyesület működik, melynek ünnepe éppen szeptember idusára esik. Majd 15-én 14 órától az épületet Dr. Szecskó Károly levéltáros, történész mutatja be az érdeklődőknek.
Eger városának egyik legszomorúbb sorsú műemléke az egykori trinitárius rend ma galériaként használt temploma. A régi egriek "Rossztemplom" néven tartották számon, hiszen eddigi, mintegy kétszázötven éves történetében elhúzódó építkezések, sorsára hagyatottság, pusztulás majd kényszerhasználat, helyreállítások és hasznosítási próbálkozások követték egymást. Eger Város Önkormányzata évek óta minden lehetőséget megragad, hogy a jobb sorsra érdemes épületet a lakosság javára méltóképpen hasznosíthassa. Az előző évek elemző tanulmányai nyomán egyértelművé vált, hogy az épületet kiállító- és hangversenyteremként lehet és érdemes használni. Jelenleg Templom Galéria néven az Egri Kulturális és Művészeti Központ egyik kiállítótere. Az épületet szeptember 15-én 15 órától A Trinitárius templom múltja és jelene címmel Patkós Attila vallás- és művészettörténész, idegenvezető mutatja be, melynek idején Kopasz Tamás Munkácsy-díjas festőművész alkotásait tekintheti meg a közönség.

ŐSZI IFJÚSÁGI RENDEZVÉNYEK

„ÉV ISKOLÁJA”
2012. október 4., csütörtök
Kemény Ferenc Sportcsarnok
 Berecz Klára, 20/779-0376, berecz.klara@ekmk.eu

Eger diákváros, az Egri Kulturális és Művészeti Központ pedig fontosnak tartja, hogy a diákok ismerjék diáktársaikat, intézményeiket, tudjanak egymás sikereiről, terveiről, segítséget kérjenek, illetve adjanak elképzeléseik megvalósításához, szívükön viseljék a várost, közös programokat kezdeményezzenek, aktívan vegyenek részt az intézmény programkínálatának kialakításában, és nem utolsó sorban, közösen szórakozzanak az előadásokon.
Harmadik alkalommal hívtuk meg az egri középiskolákat az „Év Iskolája” elnevezésű rendezvényre, mely minden évben más, a diákságot közvetlenül érintő témát dolgoz fel, ezáltal is érdekessé és informálissá téve a programokat. Idén a káros szenvedélyek körüli problémákat célozzuk meg.
A vetélkedőt egy szakmai zsűri felügyeli, aki az oktatási intézmény közösségi szellemét, a csapat összetartó erejét, aktív részvételét, a bemutatkozó előadások tartalmát és a vetélkedőn való szereplés eredményességét pontozza. Az elmúlt két esztendőben az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola nyerte el a címet.

„MÁS” – XIV. Országos Nonverbális Fesztivál
2012. október 12. péntek – 14. vasárnap
Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
 Berecz Klára, 20/779-0376, berecz.klara@ekmk.eu

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ október közepén, tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Nonverbális Fesztivált iskoláskorú sérült, halmozottan sérült és egészséges gyermekek részvételével. Egerbe ez alkalomra mintegy 400 diák érkezik.
A fesztivált alternatív kulturális, művészeti rendezvényként hirdetjük, s hisszük, hogy az alkotás bizonyos szintjén senki sem törődik azzal, hogy az alkotó sérült, fogyatékos, vagy ép.
A jelentkezők között olyan egyéni és csoportos – zene, tánc, pantomim, báb, képzőművészet, stb. – produkciók szerepelnek, amelyek segítik a fiatalok integrálását.
A rendezvény keretében rendszerint kiállítást szervezünk, melyre várjuk a gyerekek különböző alkotásait.
Október 12-én, pénteken 14 órakor veszi kezdetét a fesztivál, melynek megnyitóján a pantomim egyik legnagyobb művésze, Méhes Csaba lép föl.

AGRIÁNUM - VÁRJÁTÉK
2012. október 6., szombat 10.00
Egri vár
 Kristonné Erdei Mária, 20/779-, erdei.maria@ekmk.eu

Az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Háza hagyományosan 1983 óta rendezi meg Várjátékát az egri várban. A helyszín biztosításában évek óta partnerünk, segítőnk a Dobó István Vármúzeum.
A játék során az egri és az Eger környéki gyerekek megidézik az 1552-es várvédők tetteit, diadalát, életre keltve Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét. Ez a történelmi játék a hatodik osztályos diákoknak szól, akik már olvasták a regényt.
A rendezvény a város fiatalsága kulturális életének számon tartott eseménye. Sőt, a diákok minden évben várják, készülnek rá, majd évekig, mint szép emléket, idézik föl.
Az eseményen általában 600-800 hatodik osztályos gyerek vesz részt egri és Eger környéki településekről. Ezúttal is számítunk csapatokra a megyeszékhely számos iskolájából, s mellette Füzesabonyból, Felsőtárkányból, Szilvásváradról, Bélapátfalváról, Hevesaranyosról, Kerecsendről, Verpelétről, Besenyőtelekről, Egercsehiből, Novajról, Sirokból, Ostorosról, Hevesaranyosról….

„TERRA” – KOPASZ TAMÁS KIÁLLÍTÁSA

2012. szeptember 11. kedd – 28. péntek
Templom Galéria – Eger, Trinitárius u. 5.
 Kelemen Éva, 20/779-0367, kelemen.eva@ekmk.eu

A Petrás-Blaskó közös tárlatot követő rövid szünet után Kopasz Tamás Szeged, 1958) Munkácsy-díjas festőművész kiállításával nyílik meg a Trinitárius templom kapuja újra a közönség előtt. A művész, aki 1981-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, 2009-től tanára az egri Eszterházy Károly Főiskolának.
„Terra” című kiállítása válogatás az utóbbi öt év festményeiből. A cím az idén befejezett, egyik sorozatának összefoglaló címe, amely magába foglal öt szériát, egyenként 3-6 db képpel. Az „Aqua és az „Aeris" című sorozatokban pedig 15 új festményt láthatunk. 2007-ből, a barokk sorozatból, hat nagyobb méretű mű is szerepel, amelyek G. F. Handel hatására készültek. A Templom Galéria, a maga szakralitásával, ideális helyszín az anyag bemutatására.
2012. szeptember 11-én, kedden 17 órakor kezdődő megnyitón elhangzó zeneműveket Vályi Csilla csellóművész, a Vashegyi György által alapított Orfeo kamarazenekar szólamvezetője adja elő.
A kiállítást Prosek Zoltán művészettörténész, a Paksi Modern Képtár igazgatója nyitja meg.

Kopasz Tamás festő- és szobrászművész, grafikus
Tanulmányok, tevékenységek:
1977-1981 Magyar Képzőművészeti Főiskola
1993-1999 A Mű-Terem Kiállító alapítója és működtetője
1995-2009 A Ferenczy István Vizuális Műhely tanára
1999-2005 A Zebegényi Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola tanára
2000-2011 A Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakközépiskola tanára, szobrász szak
2009- Az egri Eszterházy Károly Főiskola docense
2010- A GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetője
Tagságok:
Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Magyar Szobrászok Társasága, Magyar Festők Társasága, Magyar Grafikusművészek Szövetsége, Block csoport (1990-1993), 3VLAB (Vácz Vocem Video Laboratórium, 1998-2001), Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesülete, KIPE 13 Egyesület,a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (tiszteletbeli), MAMÜ Társaság (tiszteletbeli),Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Szakmai Kollégium (2008-2011), Magyar Händel Társaság
Díjak, ösztöndíjak:
1987-1990 Derkovits-ösztöndíj
1989-1990 Pollock-Krasner Foundation,(USA) alkotói ösztöndíja
1990 A Barcsay Alapítvány díjazottja
1990 Budapest Főváros ösztöndíja, München-Feldafing, (Németország)
1993 Budapest Főváros ösztöndíja, Salzburg, (Ausztria)
1995-1996 DAAD ösztöndíj, Atelierhaus Worpswede, (Németország)
2000 Munkácsy-díj
2003 Budapest Főváros ösztöndíja, Frankfurt am Main, (Németország)
2004 Hungart-ösztöndíj
2006 Római ösztöndíj, Római Magyar Akadémia

Az időszak további kiállításai:
Szeptember 13 – 28. MÍVES FÁK
Válogatás a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház
Kapcsolattartó munkatárs: Kelemen Éva, 20/779-0367, kelemen.eva@ekmk.eu
November 30-ig KODÁLY ZOLTÁN ’130
Életművet bemutató kiállítás a Kecskeméti Kodály Intézet Alapítvány gondozásában
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház
Kapcsolattartó munkatárs: Bimbó Zoltán, 20/779-0379, bimbo.zoltan@ekmk.eu

KLUBOK, MŰHELYEK, SZAKKÖRÖK 2012-2013.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ kiemelt feladata a gyerekek és fiatalok számára olyan személyiségfejlesztő, tehetségfeltáró lehetőségek megteremtése, melyek rendszeres fejlesztő tevékenységet jelentenek a diákok számára.
E tevékenységi területek olyan nem formális tanulási alkalmak, ahol a szabad alkotás, önkifejezés nyilvánul meg a különböző művészeti ágakban.
Itt megvalósul az a tanulási folyamat, mely átélhető, több érzékszervre ható, megtapasztalható tudást eredményez, a test a lélek és a szellem harmóniájára törekszik.
Kínálatunkat ajánljuk figyelmébe egyrészt azoknak a szülőknek, akik arra törekszenek, hogy gyermekük, minél többféle területen kipróbálhassák kreativitásukat, elmélyedhessenek egy-egy általuk választott tevékenységben, másrészt, hívunk minden gyermeket, fiatalt és alkotni vágyó felnőttet vizuális és előadó művészeti, kézműves műhelyeinkbe, klubjainkba, szabadidős közösségeinkbe.

VIZUÁLIS MŰVÉSZETI ÉS KÉZMŰVES MŰHELYEK, ALKOTÓKÖRÖK

SZIVÁRVÁNY KÉPZŐMŰVÉSZ KÖR
Rajzolás, festés a képzelet szárnyán és csendélet alapján, különleges technikák alkalmazásával. Sokszorosító grafikai technikák, rajzolás. 7 éves kortól ajánljuk.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Gyöngy Csilla
Foglalkozások időpontja: csütörtök 16.00 - 19.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 27.

ZOMÁNCMŰVÉSZETI MŰHELY
1. Alkotó csoport: 7 éves kortól
Tűzben pikturált, varázslatos alkotásokat készíthetnek a műhelybe járók, megismerkedhetnek a zománcozás különböző technikai lehetőségeivel, alapjaival és bonyolultabb fogásaival is,
pl. a rekesz-, a festő- és a sodrony zománccal, a domborítással és az ajour zománccal.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Kovács Katalin
Foglalkozások időpontja: szerda: 16.00 - 19.00
Első foglalkozás: szeptember 26.
2. Módszertani csoport haladó diákoknak és felnőtteknek
Ebben az alkotóévben egy gondolati vezérfonal mentén a Kárpát-medence fémműves és zománc hagyományainak felhasználásával és a felkutatott ősi mesék segítségével olyan tükör-táblát készíthetnek a csoportba járók, mely egyben ékszerkép, lélekrendező ékszertartó „ikon”, ami a mindennapos használata során válik az alkotók életének meghatározó elemévé. A programhoz kapcsolódva a „kézműves gondolat” keretében vendégeink lesznek olyan előadók, akik az ötvösség, a spanyolozás (fazománc), a bőr és textilmunkák avatott mesterei.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Kovács Katalin
Művészeti tanácsadó: Kátai Mihály zománcművész, Munkácsy-díjas festőművész
Foglalkozások időpontja: péntek 15.00 – 19.00
Első foglalkozás: szeptember 28.

FOTÓSULI
Várjuk azon kreatív 12 -18 éves korú fiatalok jelentkezését, akik kedvet éreznek a fotózáshoz.
Helyszíne: Bartakovics Béla Közösségi Ház
Vezeti: Molnár István Géza
Foglalkozások időpontja: péntek 17.30
Információ: Bimbó Zoltán, 20/779- 0379

DIVATTERVEZÉS – SZABÁS-VARRÁS
Minden kamaszlányt és fiút izgat az öltözködés. Meg lehet ismerkedni a tervezés folyamatával, az alapvető szabási folyamatok egy-egy részletével, és természetesen mindezek fontos részével: a varrással.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Fodor Eta divattervező, iparművész
Foglalkozások időpontja:csütörtök 14.00 - 16.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 27.

KERÁMIA MŰHELY
A műhelyben szobrok, edények készíthetők, melyeket igény szerint mázzal, festékkel lehet színezni. A tárgyalkotás, a formázás fejleszti a kézügyességet, a fantáziát, a türelmet. A kézi formázást elsősorban óvodásoknak, általános iskolásoknak, a korongozás elsajátítását pedig középiskolásoktól felnőttekig mindenkinek ajánljuk.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Berzsenyi Mariann
Foglakozások időpontja szerda:
általános iskolásoknak 15.30 -17.00
középiskolásoknak, felnőtteknek 17.00 – 18.30
Első foglalkozás: 2012. szeptember 26.

KOSÁRFONÓ MŰHELY
A kosárfonás nagyon ősi mesterség, nem bonyolult tudomány. Egy egyszerű, csinos kis kosárka elkészítése senkinek sem okozhat gondot. Tarts velünk és meglátod!
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Kósa László
Foglalkozások időpontja: kedd 15.00 – 17.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 25.

FAZEKAS MŰHELY
A műhelyben az egyik legősibb mesterség, a fazekasság alapjait lehet elsajátítani. Várjuk azon érdeklődőket, akiket az agyag koronggal való formázása és a mázazás érdekel.
10 éves kortól ajánljuk.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Tóth László
Foglalkozások időpontja: hétfő 15.00 – 17.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 24.

SZÖVŐ MŰHELY
A szövés az ember szépérzékének és technikai leleményességének egyesítése. Ősidőktől máig élő mesterség, művészet. Ajánljuk azoknak, akik szeretnének a régi szőttes hagyományokkal megismerkedni, illetve azokat is várjuk, akik már tudnak szőni, de nincs hol.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Somfai Tiborné
Foglalkozások időpontja: kedd 14.00 – 17.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 25.

GYÖNGYFŰZŐ KÖR
A gyöngyfűzés napjainkban nagyon közkedvelt tevékenység. Elsősorban hagyományos ékszereket, de állatfigurákat, díszeket, virágokat is fűzhetnek az ide járók.
Ajánljuk az óvodáskortól kezdve minden érdeklődőnek.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Borosi Béláné /Katika néni /
Foglalkozások időpontja: péntek 16.00 - 18.00
Első foglakozás: 2012. szeptember 28.

NÉPMŰVÉSZ SZAKKÖR
A foglalkozások az évkör ünnepeihez kapcsolódnak, ismereteik a palóc hagyományokra épülnek. A résztvevők számos mesterség alapjait tanulják meg: szövés, nemezelés, bőrművesség, kosárfonás, gyöngyfűzés, természetes anyagokból különböző játékok készítése. Ajánljuk családoknak, egyéni érdeklődőknek minden korosztályban.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Somfai Tiborné /Elvira néni/
Foglalkozások időpontja: október 27., november 17., december 15., január 19., február 16., március 16., április 20., május 26.

SIRÁLY MODELLEZŐ KLUB
A klubban repülőmodelleket építhetnek a gyerekek. Többek között MINI METEOR, LÖKÖS, MINI MOKI, ZÜMI, PAPIRUSZ, SZIVÁRVÁNY modelleket készítenek, melyekkel megyei és országos versenyeken vesznek részt. Évek óta eredményes versenyzők egyénileg és csapatban is. Általános- és középiskolásoknak ajánljuk.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Dávid János
Foglalkozások időpontja csütörtök:
kezdő 16.00 – 17.30
haladó 17.30 –19.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 27.

RÁDIÓAMATŐR TANFOLYAM
Az egri rádióamatőröket világszerte ismerik. A tanfolyam során elektronikai, rádióforgalmi ismereteket és biztonságtechnikát tanulnak. Várjuk a fizikai tudományok iránt érdeklődő fiatalokat 7 osztályos kortól. A tanfolyam végén rádióamatőr vizsgát tehetnek a résztvevők.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Pankaczy József, HA6VA hívójelű rádióamatőr, magyar bajnok
Ingyenes.
Foglalkozások időpontja: kedd, péntek 15.00 - 16.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 28.

ELŐADÓ MŰVÉSZETI TÁRSULATOK, MŰHELYEK

FORRÁS TÁRSULAT
A művészetek egyik legösszetettebb, legnehezebb ága a színjátszás, mivel az efféle önkifejezési formában az alkotónak saját testét, lelkét kell működtetnie egy szerep megformálása során. A foglalkozások elősegítik a gyerekek személyiségfejlődését, önmaguk és társaik mélyebb megismerését. Kreativitásra, nyitottságra ösztönöznek és fejlesztik a közösséggel való együttműködés képességét.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Venczel Valentin és Ivády Erika
Foglalkozások időpontja: hétfő és szerda 16.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 24. hétfő

ADÁSHIBA SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT
Kedvet és tehetséget érző fiúk, lányok jelentkezését várjuk 14 éves kortól. A fiatalok alapképzést kapnak színészmesterség, mozgás, zenés mesterség tárgyakból.
Helyszíne: Bartakovics Béla Közösségi Ház
Vezeti: Balogh András
Próbák hétfőn és pénteken

IMPROVIZÁCIÓS ZENE- ÉS ÉNEKCSOPORT
Mindazok jelentkezését várjuk, 8 éves kortól, akik szívesen kipróbálnák, milyen élmény másokkal együtt rögtönözve énekelni, zongorázni, történeteket az adott pillanatban kifejezni, és akik szeretnék újra felfedezni, hogy az emberi hang, a kreativitás mire képes.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Révász Ágnes improvizáció tanár
Foglalkozások időpontja: csütörtök 14.30 – 16.30

BÁBSZAKKÖR
Várjuk azokat a kreatív 8 - 12 éves korú diákokat, akik kedvet éreznek a bábkészítéshez és a bábjátékhoz.
Helyszíne: Bartakovics Béla Közösségi Ház
Vezeti: Csombok Józsefné
Foglalkozások időpontja: megbeszélés szerint.
Információ: Berecz Klára, 20/779-0376

BORÓKA IFJÚSÁGI NÉPTÁNCEGYÜTTES
Helyszíne: Bartakovics Béla Közösségi Ház
Vezeti: Bécsi Gyula
Foglalkozások időpontja: kedd/szerda - csütörtök 16.00 – 18.00

SZEDERINDA
- LÉPEGETŐ 1-3 éveseknek csütörtök 10.00 – 11.00
Anyával kézen fogva, ritmus, dal, ének- és lépésgyakorlatok népzenére, koordináció-fejlesztés.
- OVIS TÁNC
A gyerekek megismerkednek a magyar néptánc alaplépéseivel, megtanulnak sok táncos gyermekjátékot, dalt, melyekkel fejlődik mozgás koordinációjuk, ritmusérzékük. Iskolás koruktól tagjai lehetnek a Szederinda Néptáncegyüttesnek.
2 – 4 éveseknek hétfő 17. 00 – 18.00
5 – 7 éveseknek csütörtök 17.00 – 18.00
kezdő csütörtök 16.00 – 17.00
- NÉPTÁNCEGYÜTTES
Az 1987-től működő együttes várja a néptánc iránt érdeklődő gyermekeket! Magyarország tájegységeinek táncait, népdalait tanulják meg az együttes tagjai, valamint megismerkednek más népek táncaival is. Számos meghívást kapnak magyar és külföldi fellépésre egyaránt.
kezdő csoport kedd 16.00 – 17.30, péntek 17.00 – 19.00
felnőtt csoport csütörtök 18.00 – 20.00
Vezeti: Balogh Ágnes
Helyszín: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

MODERN TÁNC KLUBOK
Hip-hop, funky, show-tánc és egyéb trendi stílusokkal ismerkedhetsz, ha részt veszel az egész évben folyamatosan működő divattánc klub edzésein. Alkalmanként fellépési lehetőségek.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Marsiné Lakatos Rita
Top Dance Company gyerek
Foglalkozások időpontja: kedd 17.30 – 18.30 és szerda 17.00 – 18.00
Dance Jam divattánc
Foglalkozások időpontja: hétfő és szerda 18.00 – 19.00
Dance Jam divattánc kezdő
Foglalkozás időpontja: szerda 16.00 – 17.00
Top Dance Company felnőtt (15 – 25 éveseknek)
Foglalkozások időpontja: hétfő 19.00 – 20.00, kedd 18.30 – 20.00 és szerda 19.00 – 20.00

HASTÁNC
A legősibb táncok egyike, mely a köztudatban a nőiesség, az erotika szimbóluma. A hastánc egyaránt formálja a táncos testét és lelkét: a női szépséget hangsúlyozó mozdulatok hatnak a lélek harmóniájára, elősegítik a szunnyadó női energiák feléledését. Ahogy hatására a test és a lélek szépül, fokozódik a női önbizalom, a pozitív kisugárzás. A mozdulatok kifinomultabbá válnak, a test kecsesebb, nőiesebb lesz. 14 éves kortól ajánljuk.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Kovács Jánosné (Salimah)
Foglalkozások időpontja: csütörtök 19.00 – 20.00

SZABADIDŐS ÉS TURISZTIKAI CSOPORTOK

SZENT JOHANNA GIMI OLVASÓKÖR
Beszélgetés könyvekről, zenéről és bármely ifjúságot érintő kérdésről…
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: dr. Ungváriné Sütő Ágnes
Ingyenes.
Foglalkozások kéthetente: csütörtök 16.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 27.

BELI BUBA BABA-MAMA KLUB
Kötődően, és környezettudatosan nevelő baba-mama klub célja, hogy az anyukákkal megismertessük a babahordozó kendőzést, mosható pelenkázást, a környezetvédelem otthon könnyen elérhető módjait, gyermeknevelési módszereket. A klubnak bárki tagja lehet: várjuk szeretettel a szülőket, leendő szülőket, szimpatizánsokat és érdeklődőket is.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Ingyenes.
Foglalkozások időpontja: minden hónap 2. és 4. csütörtök 10.00 – 12.00

TÁNCMEDITÁCIÓ
14 – 99 éves korig… A táncmeditációban a mély, érzelmeinket megérintő zenékre, szabadon, kötetlenül mozogva, kapcsolatba léphetünk saját valódi lényünkkel. Könnyebben feldolgozhatjuk általa a mindennapok feszültségeit, nagyobb önbizalommal mozoghatunk a világban, segít a helyes testkép kialakításában. A táncmeditáció pozitív hatással van hangulatunkra, fellazítja, erősíti az izmokat, és betegség esetén felgyorsulhatnak a szervezet öngyógyító folyamatai.
Takaró vagy polifoam szükséges.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Czövek Zsuzsanna (30/301-7565)
Foglalkozások időpontja: szerda 18.00 – 19.30

RINGATÓ
Vedd ölbe, ringasd, énekelj! Kisgyermekkori zenei nevelés a kodályi elvek alapján.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Foglalkozások időpontja: hétfő 10.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 3.

KISBAKANCSOSOK BARÁTI KÖRE
Szereted a természetet? Szívesen kirándulsz, túrázol másokkal együtt? Akkor itt a helyed közöttünk. Fedezzük fel együtt a természet szépségeit, titkait!
Minden gyereket és felnőttet akár alkalmanként is várunk túráinkra.
Vezeti: Juhász István
Túrák 2012-ben: szeptember 9., 22., október 6., november 4., 17., december 2., 15., 29.

FORRÁS SZABADIDŐS DSE VÁNDORLÓK BARÁTI KÖRE
Hívunk! Várunk! Gyertek!
Minden gyereket, felnőttet és családot, akik szeretik a természetet, a friss levegőt, a jó társaságot, szeretettel várunk túráinkra, kirándulásainkra. Egy-egy túrára alkalmanként is lehet jönni.
Vezeti: Mácsár Beáta
Túrák 2012-ben: szeptember 8., 22., október 14., 27., november 10., 25., december 8., 29.

RÁDIÓAMATŐRÖK
Az egri rádióamatőröket világszerte ismerik! A tanfolyam során elektronikai, rádióforgalmi ismereteket és biztonságtechnikát tanulnak. Várjuk a fizikai tudományok iránt érdeklődő fiatalokat 7. osztályos kortól. A tanfolyam végén rádióamatőr vizsgát tehetnek a résztvevők.
Helyszíne: Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Vezeti: Pankaczy József, HA6VA hívójelű rádióamatőr, magyar bajnok
Ingyenes.
Foglalkozások időpontja: kedd, péntek 15.00 - 16.00
Első foglalkozás: 2012. szeptember 28. péntek