VITKOVICS ALKOTÓHÁZ ÉS MŰVÉSZTELEP

Vitkovics Alkotóház és MűvésztelepVitkovics Alkotóház és MűvésztelepA Vitkovics-ház 1760-ban épült copfstílusú görögkeleti plébánia épület, melyet 1989-ben felújított állapotban múzeumként nyitott meg a város. A házban található Vitkovics Mihály (1778-1829) szerb származású, reformkori költő, meseíró emlékszobája, s egy ideig otthont adott Kepes György kinetikus festőművész állandó kiállításának is.

Az épület 2013. április 1-jétől Eger MJV Önkormányzata határozata alapján az Egri Kulturális és Művészeti Központ részeként működik tovább.
Tere alapvetően művészeti, kézműves központ kiszolgálására alkalmas, hangulatos udvara ideális nyári koncerthelyszín. Híréhez méltóan szélesebb programkínálattal igyekszünk élénkíteni látogatóinak körét.
Távlati célunk egy alkotóház és művésztelep hagyományos és kortárs művészeti ház funkció kialakítása helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten, ahol a háznak alkotó, befogadó és közvetítő szerepe lenne, az ún. kreatív ipar ágazatai között. Célunk újító szemléletű művészeti élet jelenlétének kialakítása, fejlesztése, melynek tartalmát az élő és újító, kölcsönös, személyes hatásokon és együttműködéseken is alapuló művészet adja, amely különböző kapcsolatok, hálózatok kialakulásához vezet.
Vitkovics Alkotóház és MűvésztelepVitkovics Alkotóház és MűvésztelepMindezek szellemében egy valóban élő, folyamatosan működő alkotóházzá, illetve művészteleppé válhat, ahol helyet kaphatnak a kézművesség, az irodalom, a színjátszás a képző- és iparművészet hagyományos és a hagyományokban gyökerező kreatív kísérleti műfajai. Helyet kapnának, kialakulhatnak ifjúsági és felnőtt műhelyek, melyek műfajtól függetlenül téma köré is csoportosulhatnak egy-egy projekt megvalósításakor.
Figyelembe vesszük továbbá a Rác Templom közelségét, mely számtalan az előző koncepcióba is beleillő lehetőséget hordoz, hisz egyre több orosz, ukrán vendég érkezik a megyeszékhelyre.

Vitkovics Alkotóház és MűvésztelepVitkovics Alkotóház és MűvésztelepElérhetőség:
3300 Eger, Széchenyi út 55.
36/515-051
vitkovics.alkotohaz@gmail.com